Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de seçim öncesi Netanyahu’ya kötü haber: Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları yargıya taşınıyor

İsrail’de genel seçimlere 40 gün kala Başbakan Binyamin Netanyahu’nun siyasi kariyeri tehlikeye girdi. Başsavcılık, 69 yaşındaki siyasetçi hakkında yolsuzluk, rüşvet almak ve görevi suistimal suçlamalarıyla dava açmaya hazırlandığını duyurdu. Netanyahu, 9 Nisan’daki seçimlerden sonra savcılığa savunmasını verecek; suçlamalara dair vereceği yanıtlar tatmin edici bulunmazsa dava görülmeye başlanacak.

Netanyahu: “Başında olduğum sağ hükümeti devirmek istiyorlar”

Netanyahu seçimlerde dördüncü bir dönem daha başbakanlık için yarışıyor ve istediği olursa görevi başındayken yargılanan ilk başbakan olma olasılığı var. Ama savcılığın dava açmaya hazırlandığını seçime kısa süre kala açıklaması, partisi Likud’a oy da kaybettirebilir. Nitekim Likud kararı “seçimlere müdahale” olarak nitelendirdi ve savcılığı “siyasi zulüm” ile suçladı. Netanyahu ise, devlet televizyonuna çıkarak muhalefete yüklendi ve bir tür darbe girişimiyle karşı karşıya olduğu izlenimi yaratmaya çalıştı. Sol muhalefetin kendisini sandıkta yenemeyeceğini bildiği için üç yıldır “cadı avı” yürüttüğünü ileri süren sağcı lider, “Tek amaçları başında olduğum sağ hükümeti devirmek ama daha uzun yıllar başbakanlık görevimi sürdüreceğim” dedi. 

Muhalefetten istifa çağrısı geldi

Netanyahu “sol”a yüklense de, partisinin en yakın rakibi iki merkez partisinin kurduğu seçim ittifakı. Partilerden biri eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz tarafından kısa süre önce kuruldu, diğeri de eski gazeteci Yair Lapid tarafından 2013’te kurulmuştu. Kamuoyu yoklamaları söz konusu ittifakı Likud’la başabaş gösteriyor.

Gantz da dahil muhalefet partilerinin liderleri, başsavcılığın açıklaması ardından Netanyahu’ya istifa çağrıları yapmaya başladı. Gantz bir adım daha ileri giderek, seçim ertesinde Netanyahu ile koalisyona gitmeyeceklerini de şimdiden duyurdu.

Benny Gantz ve Binyamin Netanyahu

İsrail polisi geçen aralık ayı başında Netanyahu hakkında iki yıldır sürdürdüğü üç ayrı soruşturmayı tamamlayarak, yolsuzluk, rüşvet almak ve görevi kötüye kullanmak suçlarından dava açılmasına yetecek kanıt bulunduğunu bildirmişti.

Netanyahu, Bezeq Telecom adlı telekomünikasyon şirketine, şirketin haber sitesi Walla’da kendisi ve eşi hakkında olumlu haberlerin yapılması için iltimas sağlamak; Yediot Aharonot gazetesinin kendisi hakkında olumlu haberler yapması karşılığında gazetenin rakibinin satışlarını engelleyecek yasalar çıkarmak ve eşiyle beraber finansal ve kişisel yardımlar karşılığında 270 bin dolar tutarında hediye almakla suçlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.