Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Cezire: Cemal Kaşıkçı’nın cesedi fırında yakıldı

Katar’ın El Cezire televziyonunda yayınlanan bir belgeselde, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin, İstanbul Konsolosluğu ikametgahındaki fırında yakıldığı iddia edildi. İddiaya göre, ceset yakıldığı sırada, Emniyet yetkilileri de evi gözetliyordu.

El Cezire, Kaşıkçı cinayetinde yeni bilgilere ulaştığını duyurdu. İddiaya göre, Kaşıkçı öldürüldükten sonra parçalara ayrıldı, parçaları torbalara konulup Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu ikametgahına götürüldü ve evin bahçesindeki fırında yakıldı. Kaşıkçı’yı öldüren suikast timinin bu hareketleri, Emniyet güçlerince de izleniyordu. El Cezire’nin iddiasına göre, ikametgahı izlemekle görevli Emniyet görevlileri, fırından çıkan dumanı görebiliyordu.

Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin yakıldığı ileri sürülen fırın.

Belgesel için Emniyet yetkilileri, siyasetçiler ve Kaşıkçı’nın Türkiye’deki tanıdıklarıyla görüşüldü.

Fırındaki izleri silmek için mangal yapıldı

Belgesel için röportaj yapılanlardan biri de fırının inşasında çalışan işçilerden biriydi. İşçi şunları söyledi:

“Fırının derin ve bin dereceden fazla sıcağa dayanıklı olması istendi bizden.”

Bu, metali eritmeye yeterli bir sıcaklık.

Cemal Kaşıkçı Suudi Kraliyet ailesine yönelik sert eleştirileri ile biliniyordu.

El Cezire’ye konuşan Türk yetkililer ise, Kaşıkçı’nın yakılmasının ardından, aynı fırında mangal yapıldığını anlattı. Amaç, ceset izlerini yok etmekti.

Yine El Cezire’ye demeç veren Türk yetkililere göre, Kaşıkçı’nın cesedinin tamamını yakmak, suikast timinin 3 gününü aldı.

Hakan Fidan, Muhammed bin Salman’ı aradı

İddiaya göre, Emniyet yetkilileri Suudi Arabistan Konsolosu’nun ofisindeki duvarda kan izlerine de rastladı. Kaşıkçı’nın ofiste öldürüldüğü sanılıyor. Kaçıkçı’nın katilleri, kan izlerini silmek için duvarı boyamıştı. Emniyet güçleri, yeni boyayı fark etti, kazıdı ve kanı buldu.

Belgesele göre, cinayetin hemen ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı aradı ve ona Kaşıkçı’ya ne yaptıklarını sordu. Fidan, Suudiler ile temasa geçen ilk yetkiliydi. Ama bin Salman, Fidan’a “Beni tehdit edemezsin” deyince, konuşma sona erdi.

Kaşıkçı’nın ölüm emrini verdiği ileri sürülen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman.

Kaşıkçı’nın öldürülmesinden Muhammed bin Salman sorumlu tutuluyor

Cemal Kaşıkçı geçtiğimiz ekim ayında, evlenebilmek için gerekli belgeleri almak için İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’na gitmiş, binadan bir daha çıkamamıştı. Suudi yetkililer önce “Kaşıkçı binadan çıktı” demiş ama sonra öldürüldüğünü kabul etmişti.

Amerikan istihbarat birimi CIA’ya göre, Kaşıkçı’nın ölüm emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman bizzat verdi. Bin Salman ise bu iddiayı reddediyor.

Suudi Arabistan, cinayetle suçladığı 11 kişiyi yargılamaya başladı. Türkiye bu kişilerin iadesini talep ediyor. Kaşıkçı cinayetine ilişkin bir soruşturma da Birleşmiş Milletler tarafından yürütülüyor. Bu soruşturmaya göre de cinayet emrini üst düzey Suudi yetkililer verdi. Raporun 2019’un Haziran ayında çıkması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.