Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fethullahçılar Avrupa ve ABD’de “imaj çıkarması” ile yaralarını sarmaya çalışıyor

Fethullah Gülen grubu, 15 Temmuz’un ardından yerle bir olan imajını düzeltmek için Batılı ülkeler nezdinde bir “akılları ve kalpleri kazanma” atağı başlattı. Fethullah Gülen, Fransa’nın Le Monde gazetesine bir yazı yazarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania ülkedeki bir Gülen okulunu ziyaret etti. Fethullahçıların bu halkla ilişkiler kampanyasına Ankara şimdilik sessiz.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump, 4 Mart’ta ABD’nin Tulsa kentinde bir okulu ziyaret etti. First Lady’nin bir okula gidip çocuklarla fotoğraf çektirmesi ve bunları sosyal medyada paylaşması normal olabilir. Ancak Melania Trump’ın gittiği “Dove School of Discovery” adındaki okul, Fethullahçılara ait.

Bu bilgiyi açık kaynaklardan doğrulamak mümkün. Anadolu Ajansı da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ABD’deki Gülen okullarına ilişkin bir haber yayınlamıştı.

First Lady Melania Trump’ın Gülen okulu ziyareti

ABD’de Fethullahçıların yaklaşık 130 tane sözleşmeli okulu bulunuyor. Devlet okulu statüsündeki bu okullara ABD hükümeti yılda yaklaşık 500 milyon dolar aktarıyor. Sadece Fethullahçıların yönettiği okullarda 60 bin öğrenci okuyor.

Melania Trump’ın ziyaret ettiği Dove okulu da işte bu sözleşmeli okullardan biri.

First Lady’nin ziyareti hem yerel hem de ulusal basında ilgi gördü. Gazeteler, televizyonlar, internet siteleri, hatta uluslararası haber ajansları öğretmen ve öğrencilerle röportajlar yaptı.

Fethullah Gülen 1999’dan bu yana ABD’de yaşıyor. Türkiye’nin 15 Temmuz’dan sonraki iade talepleri ise ABD’de henüz dikkate alınmadı. Amerikan yönetimi, iade dosyasının eksik olduğunu savunuyor, Ankara ise bunu reddediyor.

Fethullah Gülen’in Le Monde’daki yazısı

Melania Trump’ın ziyaretinden kısa bir süre önce de Fransa’nın Le Monde gazetesi, Fethullah Gülen’in bir yazısını yayınladı. Tepkiler üzerine Le Monde, İstanbul muhabiri Marie Jego’nun geniş bir haber analizini yayınladı ancak Fethullahçılara eleştirel yaklaşan bu yazıyı sadece gazetenin web sitesi içeriklerine para ödeyen aboneleri görebildi. Haber/analiz, basılı gazetede de yer almadı. Bu durum, “Le Monde Gülen’in yazısını basma karşılığında para mı aldı?” gibi sorulara yol açtı.

Cenevre’de Fethullahçıların katıldığı BM toplantısı

Son olarak da firari olarak aranan Abdullah Bozkurt ve Levent Kenez, İsviçre’nin Cenevre kentinde bir Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında konuşma yaptı.

Levent Kenez (en solda) ve Abdullah Bozkurt (en sağda) BM toplantısında.

Kenez ve Bozkurt, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 40. oturumunun devam ettiği BM Cenevre Ofisi’ndeki panelde konuştu. Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliği, ikilinin katılımının önüne geçemedi.

Fethullahçıların yeni merkezi Almanya mı?

Fethullah Gülen grubunun varlığını en çok hissettirdiği Avrupa Birliği üyesi ülkesi ise Almanya. Darbe girişiminde sonra yaklaşık 15 bin Gülen sempatizanın bu ülkeye kaçtığı tahmin ediliyor. Bu kişilere “Aktion für Flüchtlingshilfe” adındaki bir dernek tarafından yardım ediliyor. Dernek bu kişilere öncelikle barınma sağlıyor, ardından iş bulma ve iltica işlemleri konusunda destek veriyor.

15 Temmuz’dan sonra Almanya, ülkedeki 30 Gülen okulundan 3’ünü ve 140 kursu kapatmıştı. Darbe girişiminin kilit isimlerinden Adil Öksüz’ün de Almanya’da saklandığı iddia ediliyor.

Şu anda Almanya’daki en faal Fethullahçı kurum, “Diyalog ve Eğitim Vakfı.”

Bu kurum da darbe girişiminden bu yana Almanya’da çok ciddi bir halkla ilişkiler kampanyası yürütüyor. Bu çerçevede, Almanya’daki Yahudi ve Protestan cemaatleriyle ortak bir hoşgörü girişimi başlatıldı. Ayrıca Almanya’nın en büyük Katolik yayınevlerinden Herder, Gülen’in kitaplarını, para karşılığı basmaya devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.