Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yeni askerlik sistemini açıkladı: Bedelli, yükümlü, yedek astsubaylık, yedek subaylık, dövizli askerlik

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı. Çalışmanın cumhurbaşkanlığına sunulacağını, orada bir kez daha değerlendirildikten sonra muhtemelen nisan ayında kanunlaşacağını söyleyen Akar’ın açıklamaları şöyle:

Yeni askerlik sisitemi

Askerlik beş parçaya ayrılıyor

“Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak; bir bedelli askerliğe ayrılacaklar, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da bildiğiniz gibi yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunların kurallarını, ilkeleri, prensiplerini belirledik, belirleyeceğiz ve buna göre bütün zamanlarda bu sistem bu şekilde devam edecek. Gerekirse bazı düzenlemeler yapılabilecek.

Herkes için temel eğitim bir ay

Diyelim ki lise mezunu bir gencimiz bir ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber, başlangıçta bu müracaat edenler çalışılacak, eğer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi bir ay eğitim yapacaklar. Bir aylık eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.

Lise mezunu için bedelsiz askerlik altı ay

Bu bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz beş ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam altı ay. Bu altı ay bittikten sonra bu erlere ‘Kalmak ister misiniz’ diye soracağız. Bu süre zarfında hem bir ayda hem beş ayda sadece harçlık alacaklar. Bu altı ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir altı aylık sözleşme yapacak, bu maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre altı ay bittikten sonra yine komutanları, oradaki değerlendirmelerde bu arkadaşımız, bu genç başarılı olduğu takdirde o sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek. Ona müracaat edebilecek.”

Meslek yüksek okulu mezunları için yedek astsubaylık 

Yedek astsubaylığı da anlatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının yedek astsubay olabileceğini söyledi. Önceden meslek yüksekokulu mezunlarının lise mezunu gibi muamele gördüğünü anımsatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının yedek subay olabilmek için iki yıl daha okuduğunu ya da dört yıllık başka bir fakülteyi bitirerek mesleğinden koptuğunu ifade etti.

Akar, “Şimdi ‘Sen mesleğinden kopma, elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık ne varsa o mesleğe devam et. Bunun da bir karşılığı var’ diyoruz ve yedek astsubay olarak kendilerini istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde iki ay temel askerlik sınıf eğitimi görecek. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay süreyle maaş verilecek. Bu 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek, isterse durum ve şartları, hakkındaki değerlendirmeler uygunsa gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek” dedi.

Yedek subaylara 10 ay maaş

Lisans ve lisansüstü eğitim görenlerin ise yedek subay olacaklarını dile getiren Akar, bunların da iki ay temel ve sınıf eğitimi alacaklarını, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklarını ve daha sonra terhis edileceklerini bildirdi. 

Akar, bu kişilerin de istek ve ihtiyaca göre subaylığa geçebileceklerini belirterek şu bilgileri verdi:

“Diğer bir özellik, lisans ve lisansüstü yedek subaylığa müracaat ettiler ama kadrolar doldu. İsterse bu arkadaşlarımız yedek astsubay olabilecekler. Bu lisans ve lisans üzeri, meslek yüksekokulu bitiren gençler isterlerse altı ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla burada esnek model uygulamak suretiyle geçişler var. Herkes sonuna kadar çalışabilir, kendini geliştirebilir. Buraya gelen erbaş er ve uzman erler olduktan sonra gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız, belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla, sistem kendi içinde bütünlük içinde sürekli dönecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.