Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK büyüme verilerini açıkladı: Türkiye resmen “ekonomik durgunluk” içinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) ilişkin verileri açıkladı. Buna göre Türkiye 2018 yılının son çeyreğinde yüzde 3 oranında küçüldü. 

Büyüme 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4, ikinci çeyreğinde yüzde 5,3, üçüncü çeyrekte ise 1,8 oranında gerçekleşmişti. Büyümede arka arkaya iki çeyrek süren daralmaya son çeyrekte gelen yüzde 3 oranındaki gerileme de eklenince Türkiye resmen bir resesyona (ekonomik durgunluk) yuvarlanmış oldu. 

2018 yılının geneline bakıldığında ise Türkiye ekonomisinin yüzde 2,6 oranında büyüdüğü görülüyor. 

Milli gelir 9.632 dolar

TÜİK verilerine göre 2018 yılında kişi başına GSYH, cari fiyatlarla 45 bin 463 lira, ABD Doları cinsinden ise 9 bin 632 dolar olarak hesaplandı.

Sanayi ve inşaat daraldı

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre inşaat sektörünün yüzde 8,7, sanayinin yüzde 6,4, tarımın yüzde 0,5, hizmetler sektörünün de yüzde 0,3 oranında daraldığı görülüyor. Hane halkı nihai tüketim harcamaları da 2018 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 8,9 oranında azaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.