Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da beş gündür elektrik yok: İddialara göre çok sayıda hasta hayatını kaybetti

Neredeyse tüm Venezüela’da geçen perşembe gününden beri elektrik yok. İddialara göre kesintiler nedeniyle hastanelerde pek çok insan hayatını kaybetti, toplu taşıma sistemlerinde aksamalar yaşandı ve hayat durma noktasına geldi.

Kesintiler nedeniyle, kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido ve başta ABD olmak üzere onun uluslararası destekçileri eleştirilerini yoğunlaştırırken Devlet Başkanı Nicolas Maduro, suçlamaları kabul etmiyor. Kesintiler nedeniyle ölümler yaşandığını reddeden Maduro’ya göre olayın sebebi ABD sabotajı.

Başkent Caracas karanlıklar içinde.

Kimi Venezüela şehirlerinde elektrik kesintileri günlük rutinin bir parçası olsa da etkileri her zaman bu denli geniş değil. Ayrıca önceki büyük kesintiler sadece birkaç saat sürmüşken bu seferki günlerdir devam ediyor.

Perşembeden beri kesintiler, farklı elektrik hatlarına bağlı olan çok ufak bölgeler hariç ülkenin tümünü sarmış durumda.

Kesintiler nasıl başladı?

Ülke elektrik endüstrisinde çalışan kişilere göre kesintinin sebebi hidroelektrik santrallerdeki aşırı ısınma. Ülkenin üç ana elektrik hattından birinde arıza yaşanmasıyla normalde üç hattan geçen elektrik, sadece iki kattan geçmeye başladı. Bunun sonucunda gerçekleşen aşırı yüklenmeden ötürü ülkenin elektrik sistemi çöktü.

Ülke elektriğinin yüzde 80’ini hidroelektrik santrallerden elde ediyor.

Simon Bolivar Barajı.

Mühendisler aşırı ısınmanın orman yangınları tarafından tetiklenmiş olabileceğini düşünüyor. Orman yangınlarını engellemek için bitki örtüsünün enerji hatlarının çok yakınında yetişmesini engellemek gerekiyor. Bu enerji hatlarında yıllardır bakım yapılmadı ve şu an çok sıcak bir yaz yaşanıyor. Tropikal bir ülkede bu, bitki örtüsünün enerji hattını çabucak sarması demek.

Yıllardır bakımların yapılmaması ve çok sayıda yetişmiş elemanın sektörü terk etmesi, kalanların ise kötü çalışma koşulları altında çalışması elektrik kesintilerinin arkasındaki sebep olarak gösteriliyor.

Kesintiler Venezüelalıları nasıl etkiledi?

Muhalefet pek çok ölümün yanı sıra gıda ve suya erişimin zorlaştığını ve hastanelerin işlemediğini öne sürdü. Dün konuşan Guaido, hastanelere elektrik sağlanamamasından ötürü en az 17 kişinini hayatını kaybettiğini söyledi. Codevida adlı tıp örgütüne göre sadece 15 kişi böbrek yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanı Carlos Alvarado ise bu iddiaları reddetti.

Buzdolaplarının çalışmaması sebebiyle zaten kıt olan gıda maddelerinin bozulması çok sayıda insanı mağdur etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.