Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de üniversiteye girişte rüşvet iddiaları: Hollywood yıldızları ve iş insanları suçlanıyor

ABD’de Federal Savcılık, rüşvet vererek çocuklarını en iyi üniversitelere sokmaya çalışan 50’den fazla kişiye dava açtı. Suçlananlar arasında Hollywood yıldızları da var. Bu kişiler, 25 milyon dolar (yaklaşık 135 milyon TL) rüşvet vermekle suçlanıyor.

İddianamede hem rüşvet verenler hem de alanlar suçlanıyor. Adı açıklanan Hollywood yıldızları arasında Lori Loughlin ve Felicity Huffman bulunuyor. The New York Times gazetesine göre, çok ünlü bir avukat ve çok ünlü bir modacı da suçlananlar arasında.

Oyuncu Felicity Huffman da gözaltına alınanlar arasında.

Altı eyalete yayılan soruşturma, ABD Adalet Bakanlığı tarihinde, eğitim alanında gerçekleştirilen en büyük operasyon. İddianamede altı çizilen unsurlardan biri de, yüzlerce gencin rüşvet yüzünden üniversiteye girememiş olması. Savcılıktan yapılan açıklamada “Bu rüşvet çarkının sahipleri anne ve babalardır. Zenginliklerini kendi çocuklarını kayırmak için kullandılar” denildi ve bu suçun asıl kurbanlarının üniversiteye girmek için çabalayan gençler olduğu belirtildi.

Suçlanan ailelerin çocuklarını Yale ve Stanford gibi üniversitelere sokmaya çalıştığı ileri sürülüyor. Soruşturmanın odağında üniversiteye giriş danışmanlığı hizmeti veren bir şirketin sahibi olan William Rick Singer var. İddianameye göre aileler, Singer’ın sahip olduğu eğitim danışmanlık şirketinin paravanı olan sahte bir hayır kurumuna öğrenci başına 100 bin dolar (yaklaşık 540 bin TL) ile 2,5 milyon dolar (yaklaşık 14 milyon TL) arasında para ödedi.

Operasyonda gözaltına alınan oyuncular Felicity Huffman (solda) ve Lori Loughlin.

Hakkındaki suçlamaları kabul eden Singer, üniversitelerin yaptığı değerlendirme sınavlarında çocuklara kopya çektirdiklerini, yerlerine başkalarını soktuklarını itiraf etti.

Okul koçlarına da rüşvet veren bu danışmanlık şirketi, sporcu olmayan öğrencilere sahte profiller hazırlayarak onların sporcu kontenjanından üniversitelere girmelerini de sağladı. Singer şantaj, kara para aklama ve adaletin yerini bulmasına engel olma suçlarından yargılanacak.

“Desperate Housewives” (Umutsuz Ev Kadınları) dizisiyle ünlenen Felicity Huffman da gözaltına alınanlar arasında. Soruşturmada 33 ebeveyn, 13 okul koçu ve Singer’ın şirketinin çalışanlarının ismi geçiyor, ancak bu sayı artabilir. Sahtekârlık yaparak okula giriş hakkı kazanan öğrencilerin eğitime devam edip edemeyeceğine ise üniversiteler karar verecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.