Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması önerisini kabul etti

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu, 109’a karşı 370 oyla kabul etti. Oylamada 143 parlamenter de çekimser oy kullandı. Sonuç, AP’nin aday bir ülke ile müzakerelerin askıya alınması için yapmış olduğu ilk çağrı olarak kayıtlara geçti. Kararın bağlayıcılığı ise bulunmuyor.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin hazırladığı raporda, müzakerelerin Türkiye’deki ağır insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğü ilkesindeki gerileme nedeniyle askıya alınması talep ediliyor. Buna karşılık, AB’den Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarını desteklemeye devam etmesi ve Türk halkıyla iletişim kanallarının açık tutulması isteniyor. AP, Türkiye’deki sivil toplumun, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının desteklenmesi için fon oluşturulması çağrısı da yapıyor.

Raportör Piri, oylamadan önce yaptığı basın toplantısında, Türkiye ile müzakere sürecinin tamamen durdurulmasının değil, askıya alınmasının önerildiğini vurguladı ve Avrupalı liderleri Gümrük Birliği, ticaret ve fonlar gibi araçları kullanarak Türkiye’ye ihlalleri durdurması için baskı yapmaya çağırdı.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri

Oylama sonucuna ilk tepkilerden biri AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik Twitter paylaşımı ile kararın kendileri açısından “değersiz, hükümsüz ve itibarsız” olduğunu söyleyerek, AP’nin “aşırı sağın ideolojik güdümü”ne girdiğini savundu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da “Raporda yer alan asılsız iddiaların, AP Genel Kurulu’nca kabul görmesi, AP’nin ülkemize karşı taraflı ve önyargılı tutumunun devam ettiğinin bir göstergesidir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.