Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boeing krizi: ABD baskılara daha fazla dayanamadı ve 737 MAX’ların uçuşlarını durdurdu

ABD Başkanı Donald Trump, güvenlik konusunda endişeler giderilene kadar Boeing 737 MAX’ların havalanmayacağını açıkladı.

Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Federal Havacılık Dairesi’ne uçakların havadan indirilmesi konusunda talimat verdiğini söyledi. ABD’nin bu kararı, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi 737 MAX 8 ve 9’ları kapsıyor. Neredeyse tüm ülkeler Etiyopya’daki kazanın ardından bu uçakların uçuşlarını durdurmuş ve hava sahalarını kapatmıştı. Türkiye de aynı önlemleri almıştı.

Boeing hisseleri yüzde 2 düştü

Trump’ın açıklamasının ardından Boeing hisseleri yüzde 2 daha değer kaybetti. Şirketin toplam kaybının 25 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Trump uçuşları durdurma kararından önce Boeing’in CEO’su Dennis Muilenburg ile görüştü. Muilenburg, ABD Başkanı’nı 737 MAX 8’lerin güvenli olduğu konusunda ikna etmeye çalıştı. Bu görüşme bittikten kısa süre sonra ABD Federal Havacılık Dairesi’nden 737 MAX 8’lerin uçuşlarının devam edeceği açıklaması geldi.


ABD Başkanı Trump, Boeing’in CEO’su Dennis Muilenburg (sağda) ile görüştü.

Trump ve Boeing arasındaki ilişkiler

Trump ile Boeing arasında geçmişe dayanan, zaman zaman sıkıntılı bir ilişki var. Trump 1982-1992 yılları arasında bir Boeing uçağına sahipti. Şimdi de ABD Başkanlık uçağı Air Force One’ı kullanıyor. Air Force One’ın yeni bir modeli çıkacak. Trump, Boeing ile fiyat pazarlıklarını -alışılmışın dışında- bizzat yürütüyor.

ABD Başkanı ne zaman ekonominin iyi gittiğinden bahsetmek istese, ülkesindeki Boeing fabrikalarını anlatıyor. Bunun dışında Trump, müttefik ülkelere sürekli olarak “Boeing ürünleri kullanın” baskısı yapıyor. Son olarak Trump, Kuveyt Emiri’ne Boeing’in ürettiği F/A-18 Super Hornet’leri adeta zorla aldırdı.

Boeing CEO’su Dennis Muilenburg.

Boeing 2014-2018 yılları arasında ABD yönetiminden 104 milyar dolar tutarında ihale kazandı. Trump’ın Savunma Bakanı olması beklenen Patrick Shanahan da 31 yıl Boeing’de yöneticilik yaptı. ABD’nin eski Birleşmiş Milletler elçisi Nikki Haley de nisan ayında Boeing yönetim kuruluna girecek. Boeing ayrıca Çin’e yönelik vergi artırımlarından da muaf tutuldu.

Avrupa Birliği, 737 MAX 8’lerin uçuşlarını askıya aldı.

Ne olmuştu?

Etiyopya Havayolları’na ait bir Boeing 737 MAX 8, başkent Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye uçuyordu. Uçak, kalkıştan birkaç dakika sonra düştü. Görgü tanıkları, uçağın daha havadayken yandığını, kuyruk kısmından alevlerin yükseldiğini gördüklerini anlattı. Kazada 157 yolcu ve mürettebat öldü. Flightradar24 adlı web sitesine göre, uçak kalkış anında ciddi irtifa sorunları yaşadı. Son derece deneyimli olan pilot hemen alana dönmek istedi ama başaramadı.

9 Ekim 2018’de de Endonezya’da Lion Havayolları’na ait aynı model uçağın düşmesi sonucu 189 kişi hayatını kaybetti.

Her iki kazanın sebebi henüz belli değil. 737 Max 8’lerin irtifa kontrol yazılımlarıyla ilgili sorunlar üzerinde duruluyor. Boeing ise, son kazanın ardından uçağın yazılımlarını güncelleyeceğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.