Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boeing krizi derinleşiyor: ABD’nin de 737 MAX’ları durdurmasıyla Boeing 25 milyar dolar kaybetti

ABD’nin de 737 MAX’ların uçuşlarını durdurması, bu uçakların üreticisi Boeing firmasını büyük bir krizle karşıya karşıya bıraktı. Uçakları yasaklamayan ülke kalmayınca, şirket en az 25 milyar dolar değer kaybetti. Kazanın nedeni aydınlatmaya yardımcı olacağı düşünülen kara kutular da inceleme için Fransa’ya gönderildi.

Herkes Boeing’in içinde bulunduğu krizi konuşuyor. Asıl acıyı yaşayan aileler ise ilk kez kaza bölgesine gitti. Kazada hayatlarını kaybeden 157 kişinin yakınları, otobüslerle enkazın bulunduğu yere götürüldü. Herkesin aklında tek soru vardı: Neden? Enkaz bölgesindeki yetkililerin “Olay soruşturuluyor” açıklamaları kimsenin acısını dindirmeye yetmedi.

Kaza bölgesine gidenlerin üzüntüsünü gidermek mümkün değildi.

Kazada 35 ülkeden insanlar öldü. Yakınları, sevdiklerinin fotoğraflarını taşıyordu.

Cesetlerin bulunması ve ailelere teslim edilmesi haftalar, belki aylar sürecek.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan kalkan Boeing 737 MAX 8, kalkıştan birkaç dakika sonra yere çakıldı. Kara kutular bulundu ve inceleme için Fransa’nın başkenti Paris’e gönderildi. Pilotu, kazadan hemen önce kuleye, uçağın kontrolünde sıkıntılar yaşadığını söyledi. Reuters haber ajansının yayınladığı grafikte, uçağın bir türlü irtifa kazanamadığı görülüyor.

Reuters’in grafiğine göre uçak 300 metreden fazla yükselemedi.

Sadece dört ay önce Endonezya’da da bir MAX 737 düşmüş, 189 kişi ölmüştü. İki kaza arasında benzerlikler ortaya çıkınca, filolarında 737 MAX’ı olan bütün havayolu şirketleri, uçaklarını hangarlara çekti. Türkiye de bu ülkelerden biri. ABD günlerce direndi. Ama en sonunda ABD Başkanı Donald Trump da “MAX 737’ler uçmayacak” dedi.

Karar on binlerce yolcunun havaalanlarında mahsur kalmasına sebep oldu.

Enkazın bulunduğu alanda çalışmalar aralıksız sürüyor.

Şimdi tüm gözler Boeing’de. Firma şu ana kadar 25 milyar dolar değer kaybetti. Firma, uçakların güvenli olduğu konusunda ısrarcı. Ancak MAX 737 siparişleri donduruldu.

Boeing ayda 52 uçak üretebiliyor, bunların büyük bölümü MAX serisinden. Boeing kesin rakam vermekten kaçındı. Uzmanlara göre, yasak devam ettiği sürece Boeing ayda 1,8 ile 2,5 milyar dolar arasında para kaybedecek. Yasak kalktığı anda bu parayı telafi etmesi de mümkün. Boeing, sipariş durumu hakkında bilgi vermekten kaçınıyor.

Bir Boeing 737 MAX 8

Yasak havayolu şirketlerini de etkiliyor. Bir MAX’ı hangarda bekletmenin günlük maliyeti en az 12 bin dolar. Bazı havayolu şirketleri, Boeing’e tazminat davası açmayı düşünüyor.

Boeing 2013’te de benzer bir kriz yaşamıştı. 787 Dreamliner’larına, pil sorunları sebebiyle 123 gün süren uçuş yasağı gelmişti. Düzeltmelerin ardından, Dreamliner serisi artık en güvenli uçaklardan biri olarak kabul ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.