Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sivaslılar Buluşması’ndan izlenimler

Haber: Fatima Çelik & İbrahim Yayan

İstanbul, 31 Mart Yerel Seçimleri için yoğun bir kampanya yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok önem verdiği şehir. Aynı gün Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar ve Beylikdüzü’nde mitingler yapan, açılışlara katılan Erdoğan akşam da İstanbul’daki Sivaslıların konuğu oldu. Bir mitinge dönüşen ve muhalefetin yine terörist ilan edildiği buluşmayı Fatima Çelik ve İbrahim Yayan izledi. İşte, izlenimleri.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinan Erdem Spor Salonu’na yoğun geçen bir günün ardından geldi. Gündüz İstanbul’da dört ayrı mitingde konuşan, Gebze-Halkalı banliyö tren hattının açılışını yapan Cumhurbaşkanı, son olarak Büyük Sivaslılar Buluşması’na katıldı.

Bakırköy’deki Sinan Erdem Spor Salonu metro ve metrobüsle ulaşabileceğiniz bir konumda. Polis, Şirinevler durağından salona kadar olan 10 dakikalık yürüme mesafesi boyunca kuş uçurtmadı. Özel harekat polisleri elleri tetikte, belirli aralıklarla yol boyunca dizilmişti. Spor salonuna yaklaştıkça siren sesleri duyuluyor, polis araçlarının yanıp sönen ışıkları görülüyordu. Spor salonuna ulaşmak için geçilmesi gereken üst geçidin hemen başında özel harekat polisleri yağmur altında arama yapıyordu.

Vatandaşlar salona girmeden önce de çanta ve üst aramasından geçti. Bu aramalarda sadece çakmaklara değil, kalemlere de el konuldu.

Sinan Erdem’in otoparkında İETT’ye ait onlarca otobüs ve farklı ilçelerden AKP teşkilatına ait araçlar bulunuyordu. Bu araçların ücretsiz olarak vatandaşları oturduğu semtlerden salona taşıdığını öğrendik.

Herkes birbirini tanıyor gibi

Bazı otobüsler yeni gelmiş, otobüsün içindekiler birbirlerini selamlıyor ve selfie çekiyor; herkes herkesi tanıyor gibi. Bu arada, kırmızı renkte Erdoğan atkıları satan birkaç satıcı “10 lira, 10 lira” diye bağırıyor; bir seyyar midibüsten köfte kokuları yükseliyor, simitçiler “Dört tanesi 10 lira!” diyerek müşteri çağırıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı saat 19.00’da başlayacaktı ama İstanbul’un trafiği, bir de kötü hava buna izin vermedi. Üstüne üstlük, salon da henüz dolmamıştı.

Salondaki kalabalık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı beklerken.

Önce, Sivas’a ait halk oyunları sergileniyor. Mustafa Yıldızdoğan’ın söylediği “Ölürüm Türkiye’m” şarkısına tüm salon eşlik ediyor. Salonda kadınların çokluğu dikkat çekici. Bir köşede de lise öğrencileri var. Hepsi otobüslerle buraya getirilmiş. Kimileri, Erdoğan’ın gündüz yaptığı mitinglere de gitmiş. Etkinlikten etkinliğe koşturmaktan yorgun düşmüş görünüyorlar.

Erdoğan’ı beklerken…

Cumhurbaşkanı’ndan önce konuşma sırası Küçükçekmece Belediye Başkan Adayı Temel Karadeniz, Kağıthane Belediye Başkan Adayı Mevlüt Öztekin, Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem, MHP İstanbul İl Başkanı Birol Gür, MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek’te. Hepsi de, Cumhur İttifakı’na destek istedikleri, muhalefeti eleştirdikleri kısa konuşmalar yapıyor.

Büyük Sivaslılar Buluşması, Sinan Erdem Spor Salonu’nda yapıldı.

Salonun Cumhurbaşkanı’nı beklediği belli.

Derken, içeriden bir kıyamet kopuyor. Herkes elindeki sigarayı yere atıp içeri koşuyor. Erdoğan geliyor.

Sahnede “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sahneye teşrif ediyor” anonsu yapılıyor. Herkes, çabucak bir yer bulup oturuyor.

Erdoğan’ın sahnede belirmesiyle, protokolden başlayarak herkes ayağa kalkıyor, bağırıyor, alkışlıyor. Bir kadın avazı çıktığı kadar bağırıyor: “Erdoğaaaan!” Salonda büyük bir sevgi gösterisi var. Erdoğan bir süre salondakileri izliyor, sonra konuşmaya başlıyor. Konuşmaya başlar başlamaz herkes yerine oturuyor. Sol tarafta bir grup Kağıthaneli, iki pankart açıyor. Pankartların birinde “Dünya Rizeli bir yiğide, İstanbul ehline, Kağıthane Sivaslı bir yiğidoya emanet” yazıyor. Diğer tarafta ise “Biz reisimize pazara kadar değil mezara kadar gönlümüzü verdik” yazılı bir pankart asılı.

Salonun dört bir yanı pankartlarla donatılmıştı.

Erdoğan önce seçimleri beka sorununa bağlıyor ve “Zillet İttifakı” olarak adlandırdığı muhalefete yükleniyor: “Bakın size ne göstereceğim” diyor Erdoğan ve bir süredir her mitingde gösterdiği o videoya sıra geliyor.

Önce Türk bayrağının yakıldığı bazı görüntüler beliriyor ekranda. Salondaki kitle yuhalamaya başlıyor, Erdoğan’a “Ölüme kadar seninleyiz” diye bağırıyorlar. Erdoğan, HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli’nin görüntülerine geçmek istiyor ama bu esnada teknik bazı sıkıntılar yaşanıyor. Görüntü bir türlü ekrana getirilemiyor. Kitle bu teknik sorunları da sloganlarla bastırmaya, Erdoğan’ın moralini düzeltmeye çalışıyor.

Ekranda Temelli’nin donuk bir görüntüsü var. Erdoğan sinirleniyor. Ve bir anda prompter’dan bağımsız o cümle dökülüyor ağzından. Parmağıyla Sezai Temelli’nin ekrandaki görüntüsünü işaret ederek, “Bu adam terörist” diyor.

Bu esnada teknik sorunlar halledilmiş olmalı ki ekranda o video beliriyor. Videoda HDP’li Pervin Buldan, Demir Çelik ve Abdullah Zeydan’ın eski görüntüleri, Selahattin Demirtaş’ın sözleri var. Erdoğan Demirtaş’ı görünce, “Bakın işte bu da elebaşları” diyor. Kitle yuhalamaya, slogan atmaya devam ediyor. Erdoğan “‘Kürdistan’da oylar HDP’ye, batıda AK Parti’ye ve MHP’ye kaybettireceğiz’ diyorlar ama Türkiye’de Kürdistan diye bir yer var mı? Çok istiyorlarsa Kuzey Irak’a gitsinler” diyor.

Erdoğan devam ediyor: “Ben HDP’ye oy verenlere değil, oy verilenlere terörist diyorum.”

Sonra 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nden görüntüler veriliyor ve Erdoğan, “Ezanı ıslıklayan ahlak fukaralarına sandıkta çok iyi bir ders vereceğiz” diyor.

Son olarak ekrana 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden görüntüler geliyor. Görüntülerin arkasında yüksek sesli bir sela okunuyor. Salondaki kitle epey heyecanlanıyor ve hep bir ağızdan slogan atmaya başlıyor.

Erdoğan, “Onlar bayrak yakar, biz bayrağımızla tankların önüne yatarız” diyor.

Toplantı bittikten sonra salon boşalıyor. Herkes görevini yapmış, yorulmuş ve bunun verdiği rahatlıkla evine dönmeyi bekliyor gibi. Toplantı öncesinde görülmeyen izdiham şimdi daha belirgin. Onlarca İETT otobüsü bahçede bekliyor. İnsanlar yağmurun altında, çamurlar içinde, semtlerine gidecek otobüsü bulmaya çalışıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.