Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boeing 737 MAX soruşturması: Düşen uçağın pilotu kuleye uçağı kontrol edemediğini söyledi

Etiyopya’da düşen uçağa ait kara kutu Paris’te inceleniyor. Dünya havacılık sanayi, bu facia ile dört ay önce Endonezya’da yaşanan kaza arasında benzerlikler olup olmadığını merak ediyor.

Etiyopya’da düşen uçağın kara kutusu.

Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nden yapılan açıklamada düşen iki uçağın da kalkar kalkmaz benzer sorunlar yaşadığı belirtildi. Her iki uçağın da yükselemediği sanılıyor.

Pilottan kuleye: “Yükselemiyorum, uçağı kontrol edemiyorum”

Kule ile pilot arasındaki son konuşmalar çarpıcı.

Buna göre pilot kalkıştan sadece bir dakika sonra kuleye “Uçağı kontrol edemiyorum, yükselemiyorum” dedi. Üçüncü dakikada ise pilot geri dönmek istedi. Kule ile pilot arasındaki bağlantı beşinci dakikada kesildi.

Etiyopya Havayollarına ait Boeing 737 MAX 8 tipi uçaklar.

Soruşturmada ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Etiyopya uçağının enkazında bulunan bir stabilizatör parçasının konumu, Endonezya uçağı ile aynıydı. Uzmanlara göre bu durum, pilotların uçağın kontrolünü ellerinden kaybettiğini gösteriyor. Görgü tanıkları, Etiyopya uçağının burun üstü çakıldığını anlattı.

Etiyopya Havayollarına ait Boeing 737 MAX 8, geçen hafta sonu kalkıştan hemen sonra düştü, kazada 35 ülkeden 157 kişi hayatını kaybetti. Bu, Endonezya’da 189 kişinin ölmesinden sonra aynı model Boeing’in karıştığı ikinci ölümcül kaza. İki kaza arasındaki benzerlikler yolcuları korkuttu ve Boeing’in değerinden 26 milyar doları götürdü.

Enkazdaki aramalar sürüyor.

Boeing 737 MAX’ların uçuşları tüm dünyada durduruldu. Yeni 737 MAX’ların üretimine devam edilse de sipariş alınmıyor. ABD’li yetkililere göre bu uçaklar daha haftalar boyunca uçamayacak. Boeing, uçaklarının güvenli olduğu konusunda ısrarcı. Firma irtifa yazılımlarını da yenileyeceğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.