Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Volkswagen’in CEO’su, Nazi sloganlarını hatırlatan sözleri nedeniyle özür diledi

Alman otomotiv devi Volkswagen’in CEO’su Herbert Diess, bir konuşmasında kullandığı ve Nazi dönemindeki sloganları anımsatan sözleri nedeniyle kamuoyunun tepkisini çekince özür dilemek zorunda kaldı.

Diess geçen salı günü Volkswagen şirketinin yönetim kurulu toplantısında konuşurken “EBIT macht frei-(EBIT özgürleştirir)” demişti. “EBIT” (Earnings before interest and tax) ifadesi, “faiz ve vergi öncesi kâr” anlamına geliyor. Ancak Diess’in sözlerinin tepki çekmesinin nedeni bu ifadelerin, Nazi döneminde kullanılan ve Auschwitz toplama kampının girişinde de yazan “Arbeit macht frei- (Çalışmak özgürleştirir)” ifadesini andırıyor olması.

Konuşmasının basına yansımasıyla tepkileri üzerine çeken Diess, çarşamba günü Linkedin üzerinden bir mesaj yayınladı. “Konuşmamda kullandığım söz konusu ifadem yanlış yerlere çekildi. Böyle yorumlanacağını hiç düşünmemiştim” diyen Diess, sadece Volkswagen’in kârlılığına dikkat çekme amacı taşıdığını, ancak “kelime seçiminin yanlış olduğunu” kabul ettiğini dile getirdi. Diess,”İstemeden nahoş bir ifade kullandım, çok üzgünüm, özür diliyorum” dedi.

Almanca “halk arabası” anlamına gelen Volkswagen, bir devlet şirketi olarak Adolf Hitler’in başında olduğu Nazi yönetimince 1937 yılında kurulmuştu. Nazi döneminde şirketin otomobil fabrikalarında toplama kamplarından getirilen insanların adeta köle gibi çalıştırılması ve Nazi yönetimiyle yakın bağlarının olması şirketin geçmişinde bir kara leke olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.