Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’da camilere düzenlenen terör saldırısında en az 49 kişi öldü, iki Türk vatandaşı yaralandı

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camiye Cuma namazı sırasında terör saldırıları düzenlendi. Saldırılarda en az 49 kişi öldü, 40’tan fazla kişi de yaralandı. Yaralananlar arasında iki de Türk vatandaşı var. Gözaltına alınan üç kişiden birinin saldırgan olduğu belirtiliyor. Zanlı cinayet suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

https://www.youtube.com/watch?v=jsGkNaVdhbQ
Kurgu: Sercan Öztürk

Saldırı anı internette canlı yayınlandı

Saldırı anı, saldırgan tarafından Facebook üzerinden canlı yayınlandı. Bir camiye düzenenlen saldırıyı gösteren 17 dakikalık videoda saldırgan, camiye giriyor ve önüne çıkan herkesi tüfekle tarıyor. Video sosyal medyada hızla yayıldı. Önce Nur Cami, ardından Linwood Cami hedef alındı. Her iki cami de birbirine çok yakın.

Saldırıyı gösteren videodan bir kare.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern düzenlediği basın toplantısında saldırıyı terör eylemi olarak nitelendirdi. Ardern “Tarihimizin en karanlık günü” dedi ve saldırganlara “Bizi seçmiş olabilirsiniz ama biz sizi reddediyoruz” diye seslendi.

Saldırılar esnasında camilerde yüzlerce kişi vardı. Polis, saldırgan ya da saldırganlara ait araçlarda patlayıcı madde buldu. Terör saldırısından hemen sonra okullar da birkaç saatliğine tatil edildi. Yetkililer, binlerce çocuğun iklim değişikliğine karşı eylem yaptığı Katedral Meydanı’nı da boşalttı. Polis ayrıca ülke çapındaki camilere “kapalı kalın” çağrısı yaptı. Yeni Zelanda polisi, olayla ilgili başka zanlı aranmadığını açıkladı.

Katliamda çok sayıda kişi de yaralandı.

Saldırıya ilişkin ayrıntılar henüz tam belli olmadı. Ama en az bir saldırgan olduğu biliniyor. Bu kişi, 28 yaşındaki Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant. Tarrant’ın bir aşırı sağcı olduğu, ırkçı eğilimleri bulunduğu, Müslümanlardan ve göçmenlerden nefret ettiği internete adına yüklenen ya da kendisinin yüklediği bir yazıda belirtiliyor. Yazıda, Tarrant’ın Türkiye karşıtı sözlerine de yer veriliyor.

Yeni Zelanda tarihinin en büyük terör saldırısını düzenlediği belirtilen Brenton Tarrant.

Görgü tanıklarının anlattıkları

Saldırının tanıkları, katliamın ancak kurşunlar bitince sona erdiğini anlattı. Yerel TVNZ kanalına konuşan bir kişi, “Dua etmekten başka yapacak bir şeyim kalmamıştı. Kurşunları bitsin diye dua ediyordum” dedi.

İşte başka tanıkların anlattıkları:

“Önce bizim tarafa geldi, herkesi taradı. Sonra kadınların tarafına geçti ve orada bulunanların üzerine ateş açtı.”

“Daha içeri girmeden üzerimize ateş ediyordu. Yerde yatanların üzerine bir daha ateş ediyordu. Herkesin öldüğünden emin olmak istiyordu.”

Cuma namazı için camiye giden Bangladeş Kriket Milli Takımı’nın sporcuları da saldırı sırasında olay yerindeydi. Sporcular katliamdan son anda kurtuldu.

Katliamdan kurtulanlar sevdiklerine ulaşmaya çalıştı.

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı Yeni Zelanda’da Müslümanlar nüfüsun yaklaşık yüzde 1’ini oluşturuyor.

Yeni Zelanda tarihinin bu en büyük terör saldırısının ardından dünya liderlerinden taziye ve kınama mesajları geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir tweet ile saldırıyı kınadı ve aşırı sağa karşı önlem alınması gerektiğini yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.