Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’da Trudeau üç ay içinde üçüncü kez kabinesinde değişikliğe gidiyor: Rüşvet skandalını mı gizliyor?

Kanada Başbakanı Justin Trudeau üç ay içinde üçüncü kez kabinede değişiklik yapıyor. CBS’in Kanada hükümeti içerisindeki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Trudeau’nun geçen ay mühendislik şirketi SNC-Lavalin’in sebep olduğu skandaldan dolayı Hazine Kurulu Başkanlığı (Treasury Broad) görevini bırakan Jane Philpott’tan boşalan koltuk için hamle yapacağı öğrenildi. Adını açıklamayan hükümet kaynaklarına göre Trudeau, geçtiğimiz günlerde istifa eden Philpott’un yerine kabinesine yeni bir atama yapacak. Hazine Kurulu kamusal olarak çok göz önünde olmasa da hükümetin işleyişi için son derece önemli bir mekanizma.

Justin Trudeau

SNC-Lavalin olayı

Trudeau hükümeti bir süredir SNC-Lavalin olayı olarak bilinen bir skandal ile karşı karşıya. SNC-Lavalin ünlü bir mühendislik şirketi. Ancak son aylarda şirketin dünyanın çeşitli yerlerinde ortaya çıkan rüşvet haberleri ve bunu örtbas etmek için hükümetin attığı adımlar Kanada kamuoyunu sarsıyor.

SNC-Lavalin, 1991 yılında Montreal’de kurulmuş iki şirketin birleşmesiyle oluşuyor. Bugün itibariyle 160 ülkede faaliyet gösteren ve 52 bin çalışanı bulunan şirketin 2017 yılındaki net geliri 9.3 milyar Kanada dolarıydı.

SNC-Lavalin’in Libya savaşı sırasında Muammer Kaddafi ile bazı ilişkileri de ortaya döküldü. Şirketin, Libya’da iş yapabilmek için hükümete 47.7 milyon Kanada doları rüşvet verdiği iddia edildi. Tüm bunların sonucunda şirket bazı üst düzey yetkililerini işten çıkarsa da şirketin Kanada hükümeti ile olan bağları çok daha fazlasına işaret ediyor. Libya savaşında bu şirket Muammer Kaddafi ile çalışmışa benziyor ve şimdi Kanada’da federal seçimlere sekiz ay kala,
SNC-Lavalin ve Kanada hükümeti arasındaki ilişkilerin ortaya çıkması Trudeau için oldukça zorlayıcı olacağa benziyor.

Şirketin rüşvet yoluyla iş yaptığı iddiaları sadece Libya ile de sınırlı değil, şirket Bangladeş’te de benzer bir suçlama ile karşı karşıya. Eğer şirket Libya’da açılan soruşturma nedeniyle hüküm giyerse, önümüzdeki 10 yıl federal anlaşmalar yapması yasaklanacak. Bu durum ise şirketin Kanada dışındaki şirketler tarafından satın alınmasına neden olabilir.

Şirketin başına yeni gelen ve geçmişe sünger çekmek isteyen yeni yönetimin ilk açıklaması ise rüşvet suçlamaları dahil tüm hukuk dışı şirket aksiyonlarının geçmişte kaldığı oldu.

Trudeau’nun zor anları

Bu hafta ortaya çıkan belgelere göre, Trudeau hükümetinin Adalet Bakanı Jody Wilson Raybould, görevini sürdürürken Trudeau ya da onun danışmanları tarafından SNC-Lavalin’in Libya’daki rüşvet suçlamalarından kurtarılması için baskı altına alındı. Görünen o ki Trudeau, Raybould’dan savcıların şirket aleyhindeki suçlamaları geri çekmesi ve anlaşmaya gidilmesi için talepte bulundu. Daha sonra Kanada parlamentosunun kurduğu etik komisyonu da benzer bir bilgiye ulaşınca Raybould istifa etmek zorunda kaldı. Kanada’da adalet bakanları soruşturma yürüten savcılara nadiren karışabiliyor.

Sonuçta, SNC-Lavalin şirketine yönelik suçlamalar geri çekilmedi. Bu olayın ortaya çıkmasıyla birlikte Trudeau hükümeti sarsılmış durumda. 8 ay sonra yapılması beklenen seçimlerde Trudeau’ya olan desteğin düşüp düşmeyeceği ise şimdiden merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.