Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: “Katilin adını asla anmayacağım”

Yeni Zelanda, terör saldırısında ölenleri toprağa vermeye hazırlanırken Başbakan Jacinda Ardern Müslüman toplumunun önde gelenlerini parlamentoya davet etti. Duygusal bir konuşma yapan Ardern, katilin adını asla ağzına almayacağını belirtti.

Ardern, konuşmasına “Selamünaleyküm” diyerek başladı. Saldırıda ölenleri anan Yeni Zelanda Başbakanı “Bu karanlık günde, milllet olarak Müslüman toplumumuzun yanındayız” dedi. Ardern, katil hakkında şunları söyledi:

“Size sesleniyorum… Öldürenin değil, ölenlerin isimlerini söyleyin. O bir terörist. O bir suçlu. O bir aşırıcı. Ama o, ben ondan bahsettiğimde, isimsiz kalacak. Bu terör eylemiyle çok şeyi amaçladı, tanınmak bunlardan biriydi. İşte bu yüzden, onun adını söylediğimi asla duymayacaksınız.”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinde Ardern: “Katilin adını asla anmayacağım”

Ardern konuşmasında, terör saldırısında ölenlerden bazılarının hikayelerini de anlattı. Bunlardan biri, 71 yaşındaki Afgan mülteci Davud Nabi’ydi. “Davud Nabi, katile kapıyı açan isimdi. Onu görünce, ‘Hoş geldin kardeşim’ dedi ve bunlar son sözleri oldu. Davud Nabi kapının ardında bekleyen nefretten habersizdi. Ancak katile hoş geldin demiş olması, dininin kapsayıcılığını göstermişti.”

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Müslüman toplumunun önde gelenlerini meclise davet etti.

Katil 5 Nisan’da yeniden hakim karşısına çıkacak

Katliamı gerçekleştiren 28 yaşındaki beyaz üstünlükçü, ırkçı Brenton Tarrant, 5 Nisan’da yeniden hâkim karşısına çıkacak. Başbakan Ardern, “Adalet yerini bulacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Tarrant, Christchurch kentindeki iki camide 50 kişiyi öldürmüş, 50’den fazla kişiyi de yaralamıştı.

Silah yasası değişiyor

Saldırgan katliamı gerçekleştirirken yarı otomatik bir AR-15 kullandı. Bu silahı internet üzerinden satın aldı. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, yarı otomatik silahların yasaklanması konusunda tüm kabinenin uzlaştığını ve yasa tasarısını önümüzdeki günlerde açıklayacağını söyledi.

Katil Brenton Tarrant 5 Nisan’da yeniden hâkim önüne çıkacak.

Ardern ayrıca, Tarrant’ın manifestosunun Başbakanlık ofisine saldırıdan dokuz dakika önce e-posta ile gönderildiğini açıkladı. Yeni Zelanda Başbakanı konuşmasında katliam videosunun yayılmasını engellemeyen sosyal medya platformlarını da eleştirdi:

“Bu platformlar içeriklerin yayıncısıdır. Bu platformlar bütün bu içeriklerden sorumludur.”

Yeni Zelanda’da bu videoyu paylaşanlara para ve hapis cezası veriliyor. Katliamın canlı yayınlandığı Facebook, saldırıdan sonraki 24 saat içinde 1,5 milyon videoyu yayından kaldırdığını duyurdu.

8chan: Beyaz ırkçıların radikalize olduğu platform

Ama internetteki bazı platformlar, ırkçıların, Neonazilerin ve beyaz üstünlükçülerin can damarı olmayı sürdürüyor. 8chan isimli internet sitesi bunlardan biri.

Irkçıların uğrak noktası 8chan web sitesi.

Site, anonim kullanıcıların birbirleriyle aşırı sağcı, ırkçı, Yahudi ve İslam karşıtı içerikler paylaştığı, şiddeti övdükleri bir platform.

Tarrant, terör eylemini gerçekleştirdikten sonra da bu sitede değişen bir şey olmadı. Eylem övüldü, benzer saldırılar için çağrı yapıldı, katliam videosu paylaşıldı.

8chan benzeri aşırı sağcı platformların sayısı giderek artıyor. Bu platformlar, ırkçıların radikalize olmasında büyük rol oynuyor.

Rashna Faruk kutuplaştırıcı yayınlar sebebiyle çalıştığı Sky News kanalından ayrıldı.

Ancak aşırı ırkçı görüşler sadece bu tarz anonim platformlarda değil, Batı’daki anaakım medyada da kendine kolayca yer bulabiliyor. Katilin Avustralyalı olması nedeniyle olay Avustralya medyasında geniş bir şekilde ele alındı. Ancak önde gelen televizyon kanallarında aşırı sağcı siyasetçilerin de görüşlerine sıkça yer verilmesi üzerine, Sky News’un Müslüman bir çalışanı görevinden istifa etti. Muhabir Rashna Faruk, Sky News’un yayınlarının kutuplaştırmayı derinleştirdiğini savundu.

Şu ana kadar sessizliğini koruyan IŞİD’den ise yeni bir ses kaydı geldi. Kayıtta Christchurch saldırısının intikamının alınması istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.