Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyacak

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyacaklarını duyurdu. Açıklama, yeniden seçilmeyi hedefleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ümitlerini yeşertti.

Trump, uluslararası alanda tartışmalara sebep olacak kararı bir tweet ile duyurdu. Trump tweette, “ABD’nin İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımasının zamanı geldi” dedi.

Rusya, İran ve Suriye’den tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bugün yaptığı açıklamada “Golan Tepeleri’nin statüsünde herhangi bir değişikliğin Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal etmek anlamına geleceğini” söyleyerek Trump’ın açıklamasını eleştirdi.

Suriye Resmi Haber Ajansı, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklara dayanarak açıklamanın, Trump’ın “İsrail’e yönelik kör önyargılarını yansıttığını” söyledi. Ajansa konuşan kaynak, “Golan’ın Suriyeli ve Arap olduğu gerçeğinin” değişmediğini savundu.

İran ise Trump’ın açıklamasının yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Trump yönetiminden önceki ABD hükümetleri, Golan Tepeleri’ni işgal edilmiş Suriye toprağı olarak kabul ediyordu. İsrail bu toprakları 1967’de işgal etmişti.

İsrail Golan Tepeleri’ni 1967’de işgal etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Trump’a bir tweet ile cevap verdi. Netanyahu “Başkan Trump, İran’ın Suriye’yi, İsrail’i yok etmeyi amaçlayan bir platform olarak kullandığı zamanda, Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğimizi açıkça tanıdı. Teşekkürler, Sayın Başkan!” diye yazdı.

Netanyahu birkaç gün içinde Washington’da Trump ile görüşecek. İsrail’deki genel seçimler de 9 Nisan’da. Bu gelişme, yolsuzluk soruşturmalarıyla başı belada olan Netanyahu için büyük şans oldu.

Trump yönetimi daha önce de Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımıştı.

ABD’nin bu adımının, İsrail’in işgal ettiği diğer topraklara bakışını nasıl etkileyeceği şimdi merak konusu. Batı Şeria ve Gazze, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son insan hakları raporunda “İsrail kontrolü altındaki topraklar” olarak tanımlandı. ABD yönetiminin daha önce kullandığı tanım, “işgal altındaki topraklar” ifadesiydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.