Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: ABD F-35’leri teslim etmeyebilir

Reuters’e konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin hem S-400’lere hem de F-35’lere sahip olamayacağını söyledi. Habere göre ABD yönetimi, F-35 savaş uçaklarının teslimatını durdurma yönünde hazırlık yapıyor.

ABD, Rusların geliştirdiği S-400 füze savunma sisteminin, F-35’lerin güvenliğini tehlikeye atacağı endişesini taşıyor. Savunma Bakanlığı müsteşarlarından Katie Wheelbarger, “S-400 bir bilgisayar, F-35 bir bilgisayar. Kendi bilgisayarını düşmanının bilgisayarına bağlamazsın” diye konuştu. Wheelbarger, teslimatın durdurulması konusunda hazırlıklar yaptıklarının açıkladı ve “Karşı tarafa ciddi olduğumuzu gösterdik” dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili ise çeşitli yaptırımların da konuşulduğunu belirtti. Bunlardan biri Eskişehir’de kurulu F-35 motor deposuna alternatif bir yer bulmak. Yetkili, bazı Batı Avrupa ülkelerinde yer bakmaya başladıklarını söyledi. Daha ciddi yaptırımlar da gündemde ama bu F-35 programını da etkileyebilir. Çünkü Türkiye, bu uçakların bazı parçalarının da imalatını üstleniyor.

Türkiye ise S-400’leri satın alıp kullanmak konusunda kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kusura bakmayın bitti bu iş” demişti.

Türkiye, ABD’nin teknoloji paylaşmasını da istiyor. Amerikan yönetimi bunu reddediyor. ABD Türkiye’ye, S-400’ler yerine Patriot sistemini satmak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.