Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vazgeçmediler: IŞİD’in bombaladığı güreş salonunun umut verici hikayesi

Afganistanlı gazeteci Fatima Faizi, IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu 26 sporcusunu kaybetmiş Meyvand Spor Salonu’nun hikayesini ele alan bir haber hazırladı. Özetleyerek aktarıyoruz:

Geçen eylül ayında IŞİD, Meyvand güreşçilerinin idman salonunu bombalayıp onlarcasını öldürdü. Bu yıl güreşçiler salonu tekrar inşa ettiler. İntikam duygusu onları daha da güçlü, başarılı ve çalışkan yaptı.

Saldırı, 91 güreşçiyi yaralı bırakmış, 26’sının da canını almıştı.

Saldırıdan sonra artan güreşçi sayısından ötürü dördüncü bir idman salonu açıldı.

Saldırıdan bir hafta sonra spor salonunu ziyaret ettiğimizde ortalık korkunçtu. Enkazın içinde oraya buraya saçılmış insan bedeni parçaları vardı. Aileler yakınlarının parçalarını arıyorlardı.

Meyvand Afganistan’ın en önemli güreş salonu. Ülkemizin en önemli güreşçilerini yetiştiren bu salonun saldırıdan sonra sonsuza dek tekrar ayağa kalkamayacağını düşünmüştük.

Fakat iki eski güreşçi hazırladığımız ilk haberi okuduktan sonra salonu yeniden ayağa kaldırmak için geldi. Biri, kendini “Paul Halsey” olarak tanıtan 69 yaşındaki IBM yöneticisiydi. Amatör bir güreşçiydi.

Diğeri Hooman Tavakolian adında, 42 yaşında İranlı-ABD’li bir menajerdi. Dünya Güreş Birliği’nde aktif olan Tavakolian kendini bir “spor diplomatı” olarak tanıtıyordu.

Tavakolian, Meyvand Spor Salonu için bir bağış kampanyası başlattı; Halsey ise bizimle irtibata geçti, biz de onu yardım etmek isteyen okuyuculara yönlendirdik. Bunların çoğu eski ya da aktif güreşçilerdi.

Sonra ABD üniversitelerinin güreş takımlarından ve Nike, Adidas gibi firmalardan yardımlar yağmaya başladı.

Baş eğitmen Muallim Abbas: “Hepsi teröristlere bizi öldürebileceklerini, ama asla durduramayacaklarını göstermemiz gerektiğine inanıyor.”

Geçen ay Meyvand’a yeniden gittiğimde, yere yeni matları daha anca sermişlerdi. Bombanın yok ettiği binanın çoğu yeniden kurulmuştu. Fakat kar ve soğuktan ötürü tavan inşaatı yavaşlamıştı, geçici bir tavan vardı.

Tabii, güvenlik önlemleri eskisinden daha sıkıydı.

İçeri girdiğimizde güreşçiler bizi görmekten çok mutlu oldular.

Muallim Abbas da oradaydı. Meyvand’ın baş eğitmeni olduğunda ünlü bir güreş şampiyonuydu. Şimdi daha da ünlü, çünkü güçlü sol koluyla salonun kapısını kapatıp intihar bombacısının içeri girmesini engelledi.

Muallim Abbas, saldırıda sakat kalmasına rağmen işinin başında. Söylediğine göre en memnuniyet verici olan, şimdi eskisinden daha da çok güreşçi olması – 400 kadar.

Çok sayıda Afgan şampiyonu yetiştiren Meyvand, Afganistan’ın en ünlü güreş salonu.

Saldırı, 91 güreşçide hayat boyu sakatlıklara sebep oldu, çoğu uzuvlarını kaybetti, beşinin sağlığı ise hâlâ kritik durumda.

19 yaşındaki Hacı Cuma Han Hassani oğlu Mustafa, bunlardan biri.

Ağır siklet güreşçi Mustafa hâlâ hastanede ve bağırsaklarının çoğunu kaybetti. 24 yaşındaki kuzeni Alidad ise, hayatını kaybetti.

Hassani, Alidad’ın iki yaşındaki kızının babasının çerçevelenmiş fotoğrafını öptüğünü gördüğünde yaşadıklarını, gözyaşları içinde şöyle anlatıyor:

“Odadan çıkmam gerekiyordu. Ne zaman hatırlasam kalbim yanar.”

Cesur baş eğitmen Muallim Abbas bile şunları söylüyor: “Doğru düzgün uyuyamıyorum. Hepsi genç 26 öğrencimi kaybettiğimden beri kâbuslar görüyorum. Artık bütün bir insan da değilim. Tek elle nasıl hâlâ güreşebilirim? Onlara sadece güreşmeyi öğretmek, canımı acıtıyor.”

Fakat en kötüsünün hâlâ, mücadele etmeye devam edenlerin çalışabilecekleri bir spor salonu olmaması olacağını söylüyor.

Ama bir spor salonları hâlâ var ve mücadeleye devam ediyorlar.

Muallim Abbas

Kaynak: New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.