Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda terör saldırıları: Tüm yarı otomatik silahlar yasaklanacak

Yeni Zelanda, Christchurch’te 50 Müslümanın öldürüldüğü saldırılarının ardından bireysel silahlanmanın önüne geçmek için adım attı. Başbakan Jacinda Ardern, tüm yarı otomatik silahların ve saldırı tüfeklerinin yasaklanacağını açıkladı.

Kurgu: Sercan Öztürk

Yeni düzenlemenin maliyeti yaklaşık 400 milyon TL

Ardern yeni düzenlemeyi 11 Nisan’da hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi ve “Tarihimiz sonsuza dek değişti. Şimdi, yasalarımız da değişecek” diye konuştu.

Saldırgan, katliamı modifiye ettiği yarı otomatik silahlarla gerçekleştirmişti.

Yasak, ilgili silahların mühimmatını da kapsıyor. Ardern, silah sahiplerine yönelik bir af ve geri alım planı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yeni yasanın maliyetinin yaklaşık 400 milyon TL olması bekleniyor. Ardern “Toplumumuzun güvenliği için ödememiz gereken bedel buysa, ödeyeceğiz” dedi. Yeni Zelanda Başbakanı, saldırıların bir terör eylemi olduğunu da tekrarladı.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra bu tarz silahlara sahip olanlara ve edinenlere para ve hapis cezası verilecek. Yeni yasada sadece çiftçiler için istisnalar olacak. Yasa tasarısı nisan ayının ilk haftasında parlamentoda oylanacak.

Saldırgan, katliamı modifiye ettiği yarı otomatik silahlarla gerçekleştirmişti. 28 yaşındaki Avustralyalı saldırgan, nisan ayı başında yine hâkim karşısına çıkacak.

Christchurch’deki geniş güvenlik önlemleri devam ediyor.

Cuma namazı tüm ülkede canlı yayınlanacak

15 Mart’taki saldırıda hedef alınan camiler de yarın, cuma namazı için açık olacak. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern namazın tüm ülkede canlı yayınlanacağını ve iki dakikalık saygı duruşu yapılacağını söyledi. Polis, kentte geniş güvenlik önlemleri aldı.

Saldırıda ölenlerin cenazelerinin toprağa verilmesine de devam ediliyor.

Terör saldırısında ölenler toprağa veriliyor.

Yeni Zelanda’nın Varlık Fonu’ndan sosyal medya devlerine uyarı

Yeni Zelanda’nın, Varlık Fonu dahil en büyük beş fonu Facebook, Google ve Twitter’ı uyardı. Bu fonların yöneticilerinden yapılan ortak açıklamada, bu şirketlerin suç işlediğinin anlaşılması halinde, hisselerinin satılacağı belirtildi. Bu fonların toplam varlıkları 90 milyar dolardan (yaklaşık 450 milyar TL) fazla.

Ülkenin en büyük telekom şirketleri de Google, Facebook ve Twitter’ın CEO’larına yönelik açık mektup yazdı. Mektupta, bu firmaların katliam görüntülerinin yayılması konusunda sorumluluk üstlenmeleri ve böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için önlem almaları gerektiği belirtildi.

Christchurch saldırganı, katliamı Facebook’tan canlı yayınlamıştı. Facebook harekete geçene kadar 17 dakika geçmiş ve video hızla başka platformlarda yayılmıştı.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, konuyla ilgili Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile görüşebileceğini söylemiş ama Ardern’den “Böyle halkla ilişkiler şovlarına ihtiyacımız yok” cevabı gelmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.