Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye Demokratik Güçleri: “IŞİD’i yendik, halifeliği bitirdik”

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SGD), IŞİD’e karşı zafer ilan etti. YPG’nin liderlik ettiği SDG, basın sözcüsü aracılığıyla IŞİD’in elinde kalan son toprak parçası Bağuz’un da tamamen ele geçirildiğini duyurdu. Sözcü Mustafa Bali, IŞİD’in toprak hakimiyetinin kalmadığını ve böylece 5 yıl önce ilan ettiği halifeliğin sona ermiş olduğunu bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump da, dün yaptığı açıklamada, IŞİD’in Suriye’de yüzde yüz yenildiğini söylemişti.

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin havadan bombardımanlarına rağmen IŞİD, bölgedeki sivil nüfusun varlığı nedeniyle Bağuz’da aylarca SDG’ye direnebilmişti. Çatışmalar devam ederken IŞİD üyelerinin eş ve çocuklarının da olduğu binlerce kişi SDG’nin açtığı kamplara sığınmıştı. Binlerce IŞİD militanından bir bölümü kaçıp teslim olurken, bazıları da direnmeyi seçti. 

Suriye’nin Rakka ve Irak’ın Musul kentlerini işgal eden örgüt 2014’te halifelik ilan ettikten sonra, en güçlü olduğu dönemde bu iki ülkeye yayılan topraklarda 8 milyonluk bir nüfusa hükmediyordu. IŞİD ile mücadele için Eylül 2014’te ABD öncülüğünde uluslararası bir koalisyon oluşturulmuş, örgütün Irak’taki toprak hâkimiyeti Aralık 2017’de sonlandırılmıştı. Suriye’de ise IŞİD’e karşı dört yıldır savaşan SDG, örgüt üyelerini başkent ilan ettiği Rakka’dan Ekim 2017’de çıkarmıştı. 

Uzmanlar IŞİD’e karşı Irak’tan sonra Suriye’de de elde edilen askeri zaferin, terörle mücadelede gevşemeye neden olmaması gerektiği vurgusu yapıyor. Zira örgüt küresel bir tehdit olarak görülmeye devam ediyor. Ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerinde IŞİD’e bağlılık yemini etmiş örgütler de bulunuyor.  

Suriye’de IŞİD’e karşı dört yıldır devam eden operasyonlarda SDG’nin, Arap üyelerinden 2 bin, Kürt üyelerinden ise 6 bin kişi olmak üzere yaklaşık 8 bin kayıp verdiği tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.