Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin Devlet Başkanı Şi, ‘Yeni İpek Yolu’ projesine İtalya’dan sonra Fransa’da destek arıyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, “Çin-Avrupa ilişkilerine yeni bir soluk getirmek” amacıyla geçen cuma günü İtalya, Monaco ve Fransa’yı kapsayan bir Avrupa gezisine başladı. Cuma günü başkent Roma’da resmi görüşmelerde bulunan Şi, görüşmelerin ardından İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile “Yeni İpek Yolu” olarak bilinen proje için imza törenine katıldı. 

ABD ile Çin arasında ticaret savaşının yaşandığı bu dönemde Şi’nin Avrupa ziyareti büyük önem taşıyor. Roma ziyaretinin ardından Monako ve Nice’e geçen Şi, gezisinin her aşamasında “Yeni İpek Yolu” projesi için temaslarda bulunuyor. 

Çin Komünist Partisi’nin 2017 yılındaki 19’uncu kongresinin açılış konuşmasında, Çin’in 2050 yılına kadar dünyanın bir numaralı gücü olması hedefinden söz eden Şi, “Yeni İpek Yolu” projesine bu yolda çok önem veriyor. Şi, projenin Avrupa ayağını sağlamlaştırmaya çalışırken, projeye temkinli yaklaşan Avrupa ülkeleri ise ortak bir tavır belirlemek istiyor. Daha önce 15 Avrupa ülkesinin imzaladığı projeyi Şi’nin ziyaretiyle birlikte İtalya da imzalasa da, Fransa, Almanya ve İngiltere halen imzalamayı reddediyor.

İtalya projeyi kabul eden ilk G7 ülkesi oldu

Roma’daki imza töreninde, iki ülke arasında bir dizi siyasi protokol ve ekonomik anlaşma da imzalandı. İtalyan basınına göre altyapı, turizm, sağlık, e-ticaret ve enerji sektörüne kadar birçok alanı kapsayan anlaşmalar en az 7 milyar euro değerinde. Dolaylı etkileri de hesaba katıldığında anlaşmaların toplam potansiyelinin 20 milyar euroya varabileceği söyleniyor. 

Monako ile iyi ilişkiler 

Monako’yu ziyaret eden ilk Çin Devlet Başkanı olan Şi, Monako ile kurulan iyi ilişkiler büyük ölçüde sembolik bir anlam taşıyor. İki ülke arasındaki iyi ilişkiler sonucunda Monako Telecom ile Huawei arasında 5G anlaşması imzalandı. 

Şi-Macron resmi görüşmeleri bugün başlıyor

Şi kısa Monako ziyaretinden sonra, Nice şehrinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile akşam yemeği yedi. Macron buluşmayla ilgili olarak Twitter hesabında “Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve eşini Fransa’da ağırlamaktan dolayı çok mutluyum” mesajını paylaştı. İki lider arasındaki resmi görüşmeler ise bugün başlıyor. 

Şi’nin Avrupa ziyaretini manşetine taşıyan Fransız Le Monde gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Almanya Başbakanı Merkel’in Çin’in “Yeni İpek Yolu” projesini ancak “eşit ticari ilişkiler” geliştirilmesi koşuluyla kabul edebileceğini yazdı. Avrupa Birliği kurumları da ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının gündemde olduğu bu dönemde “eşit ticari ilişkiler”e vurgu yapıyor. Avrupa’nın yaklaşımına mesafeli olduğu bilinen Çin ise projeye 150’den fazla ülkenin katıldığına dikkat çekerek, Avrupa’nın endişelerini gidermeye çalışıyor.  

Çin ile ilişkiler AB’nin içinde de siyasi bir malzeme olmuş durumda. Brexit süreci, AB’ye Çin ile müzakerelerde büyük güç kaybettirirken, İtalya da, Fransa ve AB Komisyonu ile yaşadığı gerginliklerde Çin ile geliştirdiği ilişkileri gündeme getirebiliyor. 

Tüm bu ilişki örgüsünde AB, 9 Nisan’daki Çin zirvesinde konuyu yeniden ele alacak. ABD Başkanı Donald Trump ile Şi’nin ise yine nisan ayında bir araya gelmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.