Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit çıkmazı: Parlamento sürecin kontrolünü Başbakan May’den aldı

İngiltere Brexit belirsizliğini hâlâ aşabilmiş değil ancak milletvekilleri dün parlamentoda kabul ettikleri önerge ile bundan sonraki sürecin şekillendirilmesinde, kontrolü hükümetten kendi üzerlerine aldı. İktidardaki Muhafazakâr Parti’nin milletvekillerinden Oliver Letwin’in verdiği önerge, Başbakan Theresa May’in Brüksel ile varmış olduğu Brexit anlaşmasını daha önce iki kez reddeden parlamentoya, nasıl bir alternatif istendiği konusunda karar verme imkanı tanıyor. Önergenin 302’ye karşılık 329 oyla kabul edilmesi, Başbakan May’in Brexit sürecindeki yenilgiler hanesine bir yenisini ekledi. Bu arada hükümetinin üç üyesi daha istifa ederken, Muhafazakâr partili 30 milletvekili de May’in aksi yönde telkinine rağmen önerge lehinde oy kullandı.

Milletvekillleri yarın parlamentoda çeşitli önergeler aracılığıyla Brexit süreci konusunda bir uzlaşmaya varmaya çalışacak. İngiltere’nin AB ortak pazarında kalması, AB ile serbest ticaret anlaşması yapması, Gümrük Birliği’nde kalması, yeni bir Brexit referandumu yapılması ya da Brexit’in tümden iptali gibi seçeneklerin oylamaya sunulması bekleniyor. Ancak oylama sonuçları hükümet açısından bağlayıcı olmayacak.

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası, 27 Mart Çarşamba günü bir dizi önergeyi tartışıp oya sunarak, Brexit açmazını çözecek bir formül üzerinde uzlaşma arayacak.

Normal Brexit takvimine göre, İngiltere’nin 29 Mart Cuma gece yarısı AB’den çıkması gerekiyordu. Başbakan May geçen hafta AB zirvesinde erteleme talep etmiş, AB liderleri bu talebe şartlı onay vermişti. AB, İngiltere parlamentosunun May ile varılan anlaşmayı onaylaması halinde İngiltere’ye çıkış için 22 Mayıs’ı, anlaşmaya varılamayacaksa da 12 Nisan’ı göstermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.