Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin Madrid Büyükelçiliğine gizemli baskını “Özgür Joseon” isimli Kuzey Koreli muhalif grup üstlendi

Kuzey Kore’nin Madrid Büyükelçiliğine şubat ayında esrarengiz bir baskın gerçekleştirip çalışanları rehin aldıktan sonra arşiv bilgileriyle birlikte binadan kaçan grup, geçen salı günü internet sitelerinden yaptığı açıklamada, baskının sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u devirmeyi amaçlayan Özgür Joseon (Joseon, 1897’ye kadar 500 yıl boyunca Kore’yi yöneten hanedanın ismi) adlı grup, Madrid Büyükelçiliğinde ele geçirdikleri “muazzam potansiyel değere sahip” bilgileri FBI ile paylaştıklarını açıkladı: “Bu bilgiler kendi kendimize değil, onların talebi sonucu gönüllü olarak paylaşılmıştır.”

Grubun amblemi.

Ne olmuştu?

22 Şubat 2019 tarihinde 10 kişilik bir grup ellerinde sahte silahlarla geldikleri Kuzey Kore’nin Madrid Büyükelçiliğinde diplomatik görevlileri darp edip sorgulamış, binadan duyulan çığlıklar üzerine olayın polise ihbar edilmesinden sonra temsilcilikteki arşiv ve cep telefonlarını yanlarına alıp hızla binadan uzaklaşmışlardı.

Gruptaki iki kişinin CIA bağlantıları olduğunun ortaya çıkarılmasından sonra İspanyol basınında yapılan haberlerde, saldırıda ABD parmağı olduğu öne sürülmüştü. Madrid hükümetinden bazı kaynaklar, ABD’den konuya dair gelen yanıtın “çok az ikna edici” olduğunu belirtmişti.

Baskının ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un arasındaki görüşmeden sadece bir hafta önce yaşanması dikkati çekmişti. İddialara göre saldırganların amacı, Kim Jong-un’un en güvenilir adamlarından olan ve Vietnam’daki zirvenin düzenlenmesinde aktif rol alan eski Kuzey Kore Madrid Büyükelçisi Kim Hyok Chol hakkındaki bilgilere erişmekti.

Kim Hyok Chol.

FBI’dan cevap geldi

Grubun baskını üstlendiği açıklama, İspanyol hakimin geçen salı günü dosyanın gizlilik kararını kaldırıp aralarında bir ABD’li, bir Meksikalı ve bir Güney Korelinin de olduğu 10 kişilik bir grubu saldırıdan sorumlu tutmasından sonra geldi.

Özgür Joseon 20 Mart’ta, içinde Kuzey Kore liderlerinin resimlerinin parçalandığı bir video yayınlamıştı.

FBI, İspanyol yetkililerle yapılan toplantı hakkındaki sorulara doğrudan yanıt vermeyi reddederken, İspanyol makamlarıyla işbirliği ve bilgi paylaşımının devam ettiğini açıklamakla yetindi.

Reuters’in ilgili haberine göre davanın hâkimi, saldırganların ABD’ye kaçtığına inanıyor ve İspanya’ya iade edilmelerini talep etmeye hazırlanıyor. Zanlılar eğer iade edilirlerse, 28 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler.

Elçilik binasının giriş kapısı.

ABD: “Hiçbir ilişkimiz yok”


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert J. Palladino, Washington hükümetinin elçilik baskınıyla “hiçbir ilişkisi olmadığını” söyledi.

Cheollima Sivil Savunma olarak da tanınan gruptan gelen açıklamada, İspanyol medyasındaki elçilik temsilcilerinin darp edildiği iddialarına da yanıt verildi. Grup açıklamasında, “Tüm elçilik çalışanlarına gerekli dikkat ve saygı gösterilmiştir” diyerek, baskından hiçbir hükümetin haberi olmadığını savundu. İspanyol medyasındaki haberlerde ise olayın CIA ile ilişkili olduğu iddia edilmişti.

“Aldığımız risklerin farkındayız”

“Kuzey Kore temsilciliklerinin normal temsilcilikler gibi işlemediğini” öne süren grup, “Rejimin elçilik ve ofisleri, uyuşturucu ve silah satışı merkezleri olarak işliyor ve kendi vatandaşlarına sistematik bir biçimde insanlığa karşı suçlar işleyen totaliter bir rejimin propaganda araçları olarak çalışıyor” dedi.

Özgür Joseon ayrıca, FBI ile karşılıklı güven içinde bilgi paylaşım anlaşmasının “[artık] bozulmuş gibi görünmesinden” yakındı. “Dünya genelinde hassas faaliyetlere devam ettiklerini” fakat Madrid baskınına katılanların artık hedef haline getirildiğini belirten grubun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Biz bu işe girişirken aldığımız risklerin farkındaydık. Özgürlüğün bedeli ailelerin ve yoldaşların kanıyla ödendi. Bazılarımız bu mücadelede tutuklanacak, işkence görecek ya da öldürülecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.