Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook reklamlarında ayrımcılık iddiası

ABD Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, reklam verenlerin ırk, din ve ulusal köken gibi özelliklere dayanarak reklamları görebilecek kişileri kısıtlayabilmesine izin verdiği iddiasıyla Facebook’a dava açtı.

Bakanlık ayrıca, Facebook’un veri madenciliği yaparak hangi kullanıcıların konut reklamlarını görüp göremeyeceğini belirlediğini de iddia etti. Her iki suçlama da, bakanlığa göre, Federal Adil Barınma Yasası’nı ihlal ediyor.

“Bir insanın suratına kapıyı çarpmaktan farksız”

ABD Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanı Ben Carson davaya dair yaptığı açıklamada “Facebook insanlara kim olduklarına ve nerede yaşadıklarına göre ayrımcılık yapıyor. Bilgisayar kullanarak birinin barınma tercihlerini kısıtlamanın birinin suratına kapıyı çarpmaktan farkı yok” dedi.

Bakanlığın harekete geçmesi Facebook’u şaşırtmışa benziyor. Şirket
bu ay reklam verenlerin konut, kredi ve iş ilanlarını yaşa, cinsiyete ve diğer kategorilere göre ayrımcı sayılabilecek şekilde hedefleme yeteneğini kaldırdığını belirtti.

Facebook son dönemde Ulusal Adil Barınma İttifakı, Amerika Sivil Özgürlükler Birliği ve diğer hak örgütleri tarafından da reklam politikası sebebiyle dava edilmişti.

Facebook: “Müzakereler bakanlık yüzünden çöktü”

Facebook ise ayrımcılığı engellemek için bakanlıkla işbirliği içinde olmalarına rağmen böyle bir karar gelmesine şaşırdıklarını söyleyerek, konuya dair müzakerelerin bakanlığın “çok fazla” kullanıcı bilgisine erişmek istediği için çöktüğünü öne sürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.