Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Parlamentosu Brexit düğümünü yine çözemedi, belirsizlik nisana devretti

İngiltere’de, Başbakan Theresa May’in Brexit anlaşmasını Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılık (Brexit) için uygun bulmayan milletvekilleri, dün yaptıkları oylamada söz konusu anlaşmaya alternatif olarak sunulan seçeneklerde de anlaşamadı. Başbakan May ise anlaşmasının kabul edilmesini sağlamak için istifaya hazır olduğunu duyurdu. Sonuç olarak, İngiltere AB’den ne zaman nasıl çıkacak; çıkacak mı, bu sorular yine yanıtsız kaldı. Belirsizliği giderecek adımlar için gelecek haftayı beklemek gerekecek.

May’in Brüksel ile uzlaştığı AB’den çıkış anlaşmasını daha önce iki kez reddeden İngiltere Parlamentosu, dün farklı seçenekleri masaya yatırdı ve aralarında AB’den anlaşmasız ayrılmak, AB ile gümrük birliğinde kalmak, Brexit’in iptal edilmesi ya da varılacak herhangi bir Brexit anlaşmasının tekrar referanduma götürülmesi gibi seçeneklerin yer aldığı sekiz önerge için oylama yaptı. Fakat alternatiflerin hiçbiri için yeterli çoğunluk sağlanamadı.

Oylama öncesinde Başbakan Theresa May, Brüksel ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentodan geçmesi halinde istifa etmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Bu vaatle May, lideri olduğu Muhafazakâr Parti’nin anlaşmaya karşı çıkan milletvekillerinin oyunu kazanmayı hedefliyor. May’in açıklaması ertesinde, istifa ettiğinde halefi olmayı uman, AB’den anlaşmasız ayrılık yanlısı eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson Brexit anlaşması lehine tavır alacağını söyledi. Ancak May’in anlaşmasının Parlamentodan geçmesi için oylarına muhtaç olduğu Kuzey İrlandalı Demokratik Birlik Partisi, destek vermemekte direniyor. Bu arada Parlamento Başkanı John Bercow, May’in Brexit anlaşmasını hiçbir değişiklik yapmadan üçüncü kez Parlamentoda oylatamayacağını açıklamış durumda. Hükümetin bu itirazı da gidermesi gerekiyor.

Bu arada milletvekilleri, AB’nin onay verdiği çıkış tarihleri olan (anlaşma ile) 22 Mayıs ya da (anlaşmasız) 12 Nisan tarihlerini onayladı. Şimdi May hükümeti Brexit anlaşması için milletvekillerini kazanmak üzere kulis yapmaya devam edecek; diğer seçeneklerden yana olan milletvekilleri ise, dün oyladıkları alternatif önergelerin ikinci bir oylamada kabulünü sağlamak üzere çaba gösterecek. Parlamento olası oylamaları 1 Nisan Pazartesi günü yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.