Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çavuşoğlu: “S-400 anlaşmasına bağlıyız, üçüncü ülkelerin itirazı hukuksuz”

Antalya’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya ile imzaladığımız anlaşma geçerliliğini koruyor. Şimdi teslimatın ne zaman yapılacağını konuşuyoruz” diyerek, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 hava savunma sistemi alım anlaşmasına bağlılığını bir kez daha teyit etti. Çavuşoğlu, ABD Senatosu’nda Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngören bir yasa tasarısının sunulmasına da şöyle tepki verdi: “Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması ve başka bir karar alması uluslararası hukuka aykırıdır.”

Çavuşoğlu ile Lavrov, Antalya Belek’te Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı’nın 7’ncisine başkanlık ettikten sonra, bir de ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu basın toplantısında Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi konusunda Rusya ile anlaşmadan önce başka ülkelerle de müzakere ettiğini hatırlattı ve nihayetinde Moskova ile uzlaşma sağlandığını belirtti. Dışişleri Bakanı, S-400’leri üçüncü bir ülkeye vermek gibi bir niyetlerinin olmadığını da vurguladı: “Biz bu anlaşmayı Rusya ile yaptık ve buna bağlıyız. Üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok. Kendi ihtiyacımız için aldık.”

Dün Amerikan Kongresinde dört senatör, S-400 alımından vazgeçene kadar Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesini öngören bir yasa tasarısını Kongre’nin üst kanadı Senato’ya sunmuştu. Çavuşoğlu bu gelişme ile ilgili olarak “ABD’den de çelişkili ifadeler geliyor. Trump’ın Cumhurbaşkanımıza söylediklerinin kayıtları var” dedi, iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti.  

Türkiye, trilyon dolarlık F-35 projesinin üretim ortaklarından biri.

Amerikalı senatörlerin tasarısında F-35 bakımı için gerekli herhangi bir fikri mülkiyet ve verinin verilmemesi, bu uçaklarla ilgili Türkiye’de herhangi bir depolama tesisinin kurulmaması da isteniyor. Tasarıda, “Başkan, Kongre’ye Türk hükümetinin S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatını kabul etmeyi planlamadığını veya bu yönde bir niyeti olmadığını yazılı bir şekilde tasdik ederse, ilgili sınırlamalara bir muafiyet uygulayabilir” ifadesi yer alıyor.

8 Nisan’daki Moskova buluşması, Erdoğan ve Putin’in bu yıl üçüncü yüz yüze görüşmesi olacak.

Çavuşoğlu ve Lavrov’un buluşması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 8 Nisan’da Moskova’da yapacağı toplantı için hazırlık niteliği taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.