Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da ölü balinanın karnında 25 kilogram plastik atık bulundu

Tek kullanımlık kaplar, plastik borular, alışveriş poşetleri… Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) geçen pazartesi yaptığı açıklamaya göre, İtalya’ya ait Sardinya adasında sahile vuran balinanın içinde 25 kilogramdan fazla plastik atık bulundu.

Karaya vuran genç, dişi ve hamile balina ayrıca karnında bozulmaya yüz tutmuş bir yavru taşıyordu.

Geçen ay Filipinler sahilinde içinde yaklaşık 40 kilogram plastik bulunan bir balina daha bulunmuştu. Geçen kasım ayında bulunan başka bir balinanın içinden ise yaklaşık 1000 adet plastik cisim çıkmıştı. Geçen yıl da midesindeki 27 kilogram plastiği sindiremeyen başka bir balina ölmüş halde İspanya kıyılarına vurmuştu.

Balinanın karnından çıkarılan plastik maddeler.

Avrupa dünyanın en büyük ikinci plastik üreticisi. Araştırmalar Akdeniz’in dünyanın en yüksek mikroplastik kirlilik seviyelerinden birine sahip olduğunu gösteriyor.

Kısmen bu bulgulara cevaben Avrupa Birliği Parlamentosu geçen hafta plastik tabak, çatal, kaşık, bıçak ve pipetler gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını 2021’den itibaren yasaklamaya karar verdi.

Geçen pazar günü ölü balinanın resmini Facebook’ta paylaşan İtalya Çevre Bakanı Sergio Costa, İtalya’nın bu yasağı uygulayacak ilk ülkelerden biri olacağını söyledi.

Costa paylaşımında, bu tür kirliliğin “elbette sadece İtalya’ya değil tüm deniz yaşamına zarar verdiğini fakat tüm ülkelerin kirlilikle mücadele için gerekli politikaları uygulamakla yükümlü olduğunu” söyledi.

Costa şöyle sordu: “Hâlâ bunların önemsiz sorunlar olduğunu söyleyenler var mı?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.