Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Christchurch saldırganı 50 kere cinayetten yargılanacak

15 Mart 2019 günü Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camiye silahlı saldırı düzenleyip 50 Müslümanı öldüren Avustralyalı Brenton Tarrant, 50 cinayet, 39 cinayet teşebbüsü suçlamasıyla bu cuma günü hâkim karşısına çıkarılıyor.

28 yaşındaki saldırgan eğer suçlu bulunursa, Yeni Zelanda’da müebbet hapis cezasına çarptırılmış ilk kişi olacak.

Avustralya’dan yeni tartışmalı internet yasası

Avustralya’da geçen hafta perşembe günü dünyanın en sert internet yasalarından biri çıkarıldı. Yeni yasaya göre “nefret uyandıran şiddet içeriklerini” yaydıkları durumda teknoloji şirketi yöneticileri yargılanabilecek ve bu firmalara yüklü para cezaları verilebilecek. Yasa ayrıca şirketlerin bu tür içeriklere rastlamaları durumunda polisi haberdar etmesini zorunlu kılıyor.

Avustralya’da nefret karşıtı bir protesto.

Avustralyalı medya şirketleri ise yasanın istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor. İçinde Google, Facebook ve Amazon’un da olduğu bir grup şirket, yasanın dünyadaki tüm kullanıcıların takip edilmesini zorunlu tuttuğu insanları şirketlerin haberi olmadan kriminalize ettiği için Avustralya’nın diğer ülkelerle ilişkilerine zarar vereceğini savunan bir açıklamada bulundu.

Yasanın ayrıca, ülkede sansürü artıracağı da savunuluyor.

Aşırı sağcı grupla bağlantılar

Reuters bugün yayınladığı bir haberde saldırgan Tarrant’ın Lads Society adında aşırı sağcı bir grupla ilişkisini gündeme getirdi.

Grubun liderlerinden ikisiyle yapılan röportajlara göre Lads Society uyuşturucu karşıtı, sporu teşvik eden ve “beyazların direnişini” savunan İslamofobik bir grup.

Lads Society ayrıca, aşırı sağcı görüşlerinden ötürü hükümetten atılana kadar koalisyon ortaklığı yapan Ulusal Parti’nin (National Party) gençlik koluna sızmayı başarmıştı.

Saldırıdan sonra grubun Facebook sayfasında hararetli tartışmaların döndüğü öğrenildi. Lads Society’nin kurucusu Tom Sewell, Tarrant’ın zamanında Bitcoin’den ciddi para kazandığını ve 2017’de Tarrant’ın herkese para dağıttığı sırada kendisiyle görüştüğünü söyledi.

Tarrant katliamdan önce yayınladığı “manifestoda” aşırı sağcı gruplara bağışta bulunduğunu belirtmişti.

Saldırıdan sonra Sewell ve grubun diğer üyeleri Avustralya istihbaratınca sorgulandı. Ayrıca, grubun Facebook sayfası da Facebook tarafından kapatıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.