Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın ilk 5G aboneleri K-popçular ve Olimpik Sporcu Kim Yu-Na oldu

Güney Kore, dünyanın ilk ulusal 5G mobil ağını iki gün erken başlattı, ülkenin önde gelen 3 mobil operatörü, süper hızlı kablosuz teknolojinin ilk sağlayıcıları oldu.

Üç büyük telekom sağlayıcısı -SK Telecom, KT ve LG Uplus- daha önce 5 Nisan günü başlayacaklarını açıkladıkları 5G hizmetlerine çarşamba günü saat 11.00’de başladı.

Ülkenin en büyük mobil operatörleri, 3 Nisan 2019’dan itibaren Kore’yi temsil eden altı ünlü için 5G hizmetini başlattıklarını duyurdu. Böylece dünyanın ilk 5 G akıllı telefon aboneleri K-pop grubu EXO’nun iki üyesi ve Olimpiyat paten kahramanı Kim Yu-na’nın da dahil olduğu 6 kişi oldu.

Güney Kore uzun süre önce ülke genelinde hazırlanan Hyper-kablolu altyapı sayesinde teknik üstünlüğü elinde tutuyor ve 5G ile ekonomik büyümesini artırmayı planlıyor.

Güney Koreli sağlayıcıları planlanandan önce başlamaya iten sebep ise ABD’li mobil operatörü Verizon’un 5G hizmetlerine erken başlayabileceği yönündeki spekülasyonlar oldu.

Verizon, 5G hizmetlerini Chicago ve Minneapolis’te bir hafta öne alarak çarşamba günü yayınlamaya başlasa da Güney Kore’den 2 saat geri kaldı.

Şu anda sadece 6 abonesi olan 5G hizmeti, cuma gününden itibaren Samsung’un 5G uyumlu dünyanın ilk akıllı telefonu olan Galaxy S10 5G’yi piyasaya sürmesiyle tüm müşterilerin kullanımına açılacak.

ABD’li Verizon’un sistemi ise, Lenovo’nun Moto Z3 akıllı telefonuyla çalışacak. Rakip ABD’li taşıyıcı AT&T, geçen yıl 12 şehirde 5G E ağı adını verdiği diğer 5G sistemlerinden daha yavaş olan bir sistemi devreye sokmuştu.

4G’den 20 kat hızlı

5G, 4G’den 20 kat daha hızlı olacak ve kullanıcıların örneğin bir sinema filminin tamamını bir saniyeden daha kısa sürede indirmelerini sağlayacak.

5G Mobil Teknoloji, otonom araçlar ve benzeri cihazların gelişimi için çok büyük önem taşıyor. Londra’daki Mobil Haberleşme Küresel Sistemine göre, 5G ile 2034 yılına kadar küresel ekonominin de yaklaşık 565 milyar dolarlık hacme ulaşması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.