Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan hakları örgütlerinin ve ünlü isimlerin karşı çıkmalarına rağmen yasalaştı: Brunei’de eşcinseller recmedilecek

Brunei yönetimi eşcinsel ilişkiye girdiği anlaşılan kişilerin recmedilerek öldürülmesini öngören maddeyi içeren yeni ceza kanununu onayladı. Şeriata dayalı ceza kanunu, ayrıca hırsızlık yapanların uzuvlarının kesilmesini de öngörüyor. İnsan hakları örgütlerinin, George Clooney, Elton John gibi ünlü isimlerin, avukatların ve öğrencilerin tüm karşı çıkışlarına rağmen yasa kabul edildi.

Güneydoğu Asya’da 430 bin kişinin yaşadığı küçük bir monarşi olan Brunei, 1967’den bu yana Sultan Hassanal Bolkiah tarafından yönetiliyor. Time’a göre dünyanın en zengin ikinci krallığının başındaki Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah’ın serveti, Forbes’un 2011’de duyurduğuna göre 20 milyar dolar civarında. Zenginliğini ülkenin petrol ve doğal gaz yataklarına borçlu olan 72 yaşındaki Bolkiah’ın 600’ün üzerinde Rolls-Royce’u olduğu sanılıyor. Yaşadığı malikane ise (Istana Nurul Iman) dünyanın yüz ölçümü en büyük evi olup 350 milyon dolar değerinde.     

2013 yılından beri çıkıp çıkmayacağı tartışılan ceza yasasının yürürlüğe girmesi, uluslararası protestolar sayesinde biraz gecikmişti. Geçen cumartesi günü Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada “Brunei egemen bir İslam ülkesidir ve tamamen bağımsızdır. Tüm diğer bağımsız ülkeler gibi, kendi yasalarını uygulama hakkı vardır” denildi. Açıklamada şeriatın, “İslam öğretisine karşı olan davranışları yasaklamanın ve tespit etmenin yanı sıra eğitim, her inanç ve ırktan bireyin ve topluluğun yasal haklarına saygıyı beraberinde getirdiği” savunuldu. Yeni kanun, evlilik dışı ilişki, anal ilişki ve kürtaj için de taşlayarak öldürme cezası öngörüyor. Ölüm cezası, bunların yanı sıra tecavüz, dine küfretme, Kuran’ı aşağılama ve peygambere hakaret gibi nedenlerle de öngörülüyor.

Geçen salı günü, İngiltere, Fransa ve Almanya’ya katılarak Brunei’nin yeni ceza yasasını kınayan ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Robert Palladino tarafından yapılan açıklamada “ABD, şiddete maruz kalan kadınlar, dini ve etnik azınlıklar ve LGBTİ’leri içeren kırılgan gruplara uygulanan şiddete karşı çıkmaktadır” denildi. 

Brunei’de yasadan önce de var olan ölüm cezası uygulanmıyordu ve son infaz 1957’de gerçekleşmişti. Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü’ne göre, 2017’de bir mahkum infaz edildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.