Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Kırşehir’i nasıl kazandı?

Haber: Özgür Özdemir & Okan Yücel

31 Mart Yerel Seçimlerinin en dikkat çeken sonuçlarından biri Kırşehir’de ortaya çıktı. 1989’da SHP’nin kazanmasının ardından 1994’te ANAP, 1999’da ise MHP yönetiminin ardından, 3 dönemdir AK Parti tarafından yönetilen Kırşehir’de tam 30 sene sonra bir merkez sol parti merkez ilçeyi kazanmayı başardı. Kırşehir’de geçirdiğimiz bir gün boyunca yerel gazeteler, seçmenler ve yeni belediye başkanı ile yaptığımız konuşmalar sonucunda nasıl böyle bir sonuç çıktığını sizler için anlamlandırmaya çalıştık.

Belediyenin el değiştirmesindeki en önemli etkenin Millet İttifakı adayı Selahattin Ekicioğlu’nun Kırşehir halkı nezdindeki pozitif imajı olduğunu söyleyebiliriz. Hayvancılık ile uğraşmış, iş adamlığı yapmış, TOBB üyeliği bulunan ve Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir halkı tarafından çok sevilen ve neredeyse konuştuğumuz herkes tarafından saygı duyulan bir isim. Kendisinin daha önce hiçbir partide siyaset yapmamış olması var olan bu olumlu bakışı perçinleyen bir faktör olarak ön plana çıkıyor. CHP’nin teklifi üzerinde adaylığı kabul eden Ekicioğlu’ndan esnaftan öğrencilere, kadınlardan gençlere kadar herkes fazlasıyla umutlu. Kırşehir halkının en büyük şikâyetlerinden birisi işsizlik ve Ekicioğlu’nun iş dünyasından geliyor olması bu sorunu çözebileceğine olan inancı da arttırmış görünüyor.

Selahattin Ekicioğlu’nun ardından en büyük ikinci faktör MHP ve AK Parti’nin burada bir ittifak kurmamış olmaları. Bunda ise iki büyük etken öne çıkıyor. Bir tanesi iki partinin de Kırşehir’de güçlü olması, –ki bu seçimlerden önce Kırşehir’de merkez dâhil 7 ilçenin 3’ü MHP, 4’ü ise AK parti tarafından yönetiliyordu– ikincisi ise iki partinin teşkilatları arasındaki görüş farklılıkları olarak öne çıkıyor. Özellikle bazı bölgelerde kavgaya varacak düzeyde tartışmaların yaşanması iki parti teşkilatını birbirinden uzaklaştırmış ve birbirlerini desteklemelerine engel olmuş gibi görünüyor.

Millet İttifakı’nın başarısındaki bir başka önemli etken ise AK Parti adayı Yaşar Bahçeci’nin son döneminde halk ile yaşadığı kopukluk olarak gösteriliyor. Konuştuğumuz pek çok kişi Bahçeci’nin ilk döneminden (2009-2014) çok memnun olduklarını, Kent Park’ı düzenlemesinden çevre temizliğine kadar pek çok konuda şehir için çok çalıştığını ve bunda da başarılı olduğu görüşünde birleştiler. İkinci döneminde ise halk ile belediye yönetimi arasında bir kopuş yaşandığı ve halkın taleplerinin görmezden gelindiğini belirtiyorlar.

İşsizlik dışındaki diğer önemli sorunlar olarak öne çıkan betonlaşma ve gençler için yeterli aktivitelerin bulunmaması gibi eksikliklerin nedeni olarak gösterilen unsurlardan bir tanesi de bu. Yine aynı şekilde AK Parti il başkanıyken görevinden alınan Mustafa Kendirli’nin 24 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olarak gösterilmesi de AK Parti seçmeninin tepkisiyle karşılaşmış.

Bu seçimlerde dikkat çeken bir diğer husus ise MHP’nin Kırşehir’de yaşadığı düşüş. 2014 senesindeki seçimlerde 21.260 oy ile ikinci olan MHP Kırşehir’de, merkez dışında kalan altı ilçenin üçünü kazanmayı başarmıştı. Ancak bu seçimlerde hem belediye başkanlığı oylarında hem de il genel meclisinde üçüncü parti konumuna düştü. Merkez ilçede 11.137 oy alarak geçen belediye seçimlerine kıyasla 10 binden fazla oy kaybeden MHP’de yaşanan bu düşüşün gerekçelerinden biri olarak, başkan adayı Onur Köksal’ın Kırşehir halkı tarafından yeterince tanınmaması gösteriliyor. Konuştuğumuz kişiler kendisine saygı duyduklarını ifade etseler de Kırşehir halkı tarafından tanınan bir kişi olmaması, kendisine yönelmesi beklenen oyların Millet İttifakı adayı Selahattin Ekicioğlu’na yönelmesine yol açmış gibi görünüyor. Bir diğer neden ise İYİ Parti’nin burada MHP’li bazı seçmenlerin oylarını almış olması. 24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti bütün şehirde yüzde 10 oy alırken cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener ise oyların yüzde 12.3’ünü kazanmıştı. İYİ Parti’nin CHP adayı Selahattin Ekicioğlu’nu desteklemesi MHP’den İYİ Parti’ye geçen oyları da CHP’ye taşımış gibi görünüyor. Bunun dışında MHP’nin kaybettiği 10 bin oyun kalan kısmının da blok olarak Selahattin Ekicioğlu’na geçtiği görülüyor.

MHP üç ilçe belediyesini de kaybetti

MHP aynı zamanda, 2014’ten bu yana yönettiği üç ilçeyi de kaybetti ve Kırşehir’de bu seçimlerde girdiği hiçbir yarışı kazanamadı. AK Parti ise 2014 yılında aldığı oyun 1.500 oy az almış durumda. Konuştuğumuz kişiler bu seçmenlerin de Ekicioğlu’na oy vermiş olma ihtimallerinin yüksek olduğundan bahsediyor.

Kırşehir halkı ülke genelindeki beka söylemlerinden etkilenmiş görünmüyor. Konuştuğumuz insanlar bu söylemlerin kendilerinde bir karşılık bulmadığını, daha çok şehirdeki sorunlardan ve kendi tüketim güçlerinin düşmesinden şikâyetçi olduklarını dile getirdi. Seçmenin oy verme motivasyonu da Ekicioğlu’nun verdiği güvenden kaynaklanıyor. Zira il genel meclisinde AK Parti yüzde 39.4 alarak yine birinci çıksa da CHP 2014 yerel seçimlerinde aldığı 16 bin oyu ikiye katlayarak 32 bin oy almayı ve Kırşehir belediyesini kazanmayı başardı.

Şehirdeki ilk belediye meclisi toplantısı da 8 Nisan Pazartesi günü Kırşehir’in sembol mekanlarından Ahi Evran Külliyesi’nde, açık havada gerçekleştirildi. Yeni Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da
bu toplantının ardından bizimle yaptığı mülakatta, başarılarındaki temel unsurun kimseyi ayrıştırmamaları ve herkese hitap edecek söylem ve projeler ile bütün halkın desteğini almak olduğunu ifade etti.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.