Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ezidiler’e karşı savaş suçu işlemekle suçlanan IŞİD’li Alman kadının davası Münih’te başladı

Müslümanlığı seçtikten sonra IŞİD’e katılan ve Irak’ın bir dönem IŞİD işgali altına giren Musul kentinde “savaş suçları” işlemekle suçlanan Alman vatandaşı Jennifer Wenisch, Münih’te hâkim karşısına çıktı. 27 yaşındaki Wenisch hakkındaki suçlamalar arasında, Musul’da zincirle bağlanmış 5 yaşındaki Ezidi bir kızı yaklaşık 45 derece sıcaklık ve güneşin altında susuz bırakarak ölüme terk etmek de bulunuyor.

Wenisch’in yargılandığı davanın ilk duruşması yoğun güvenlik önlemleri altında Münih Yüksek Mahkemesi’nde dün başladı. Davanın 29 Nisan’da sonuçlanması öngörülürken; Wenisch’e savcılıkça atfedilen suçlar arasında savaş suçu işlemek, terör örgütü üyeliği, silahlı saldırı ve cinayet bulunuyor. Wenisch suçlu bulunursa ömrünün geri kalanını cezaevinde geçirme olasılığı bulunuyor.

ABD merkezli Ezidi kuruluşu Yazda’ya göre bu dava; IŞİD tarafından Ezidi halkına karşı işlenen suçların “savaş suçu” olarak nitelendiği ilk dava olma özelliği taşıyor.

Münih Savcılığı’nın iddianamesindeki bilgilere göre; Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde doğup büyüyen ve 2013 yılında Müslümanlığı seçen Jennifer Wenisch 2014 yılında IŞİD’e katılmak üzere Irak’a gitmiş. Felluce ve Mısır’da IŞİD’in ahlak polislerine katılan Wenisch’in görevi elinde Kalaşnikof marka tüfekle sokaklarda dolaşıp IŞİD’in kadınlara getirdiği giyim ve davranış kurallarına uyulup uyulmadığını denetlemekmiş. Wenisch, kocası ve başka bir IŞİD üyesi, Musul’da bir Ezidi kadını ve kızını ev işlerinde çalıştırmak üzere esir almış. İddianameye göre; hastalanan küçük kız yatağını ıslatınca Wenisch’in kocası onu cezalandırmak için evin dışında güneşin altında zincirlemiş ve can cekişerek ölmesine neden olmuş. Wenisch ise olayı izlemekle yetinmiş ve engellemek için herhangi bir girişimde bulunmamış.

Ankara’da yakalanmıştı

Jennifer Wenisch 2016 yılında, kimlik belgelerini yenilemek için başvuru yaptığı Almanya’nın Ankara’daki Büyükelçiliği’nde yakalanmıştı. Wenisch daha sonra Almanya’ya iade edilmişti.

Öte yandan, davaya tanık olarak çağrılan Ezidi kızın annesinin avukatlığını dünyaca ünlü bir insan hakları avukatı olan Amal Clooney’nin de aralarında bulunduğu bir grup hukukçu üstleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.