Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail seçimleri: Başabaş geçen yarışta ipi göğüsleyenin yine Başbakan Netanyahu olması bekleniyor

İsrail’de dün yapılan erken genel seçimler, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun lideri olduğu Likud partisi ile rakibi eski general Benny Gantz’ın lideri olduğu Mavi-Beyaz ittifakı arasında başabaş bir yarışa sahne oldu. Oyların yüzde 97’sinin sayıldığı bu sabah itibariyle Likud da, Mavi-Beyaz da İsrail parlamentosunda 35’er sandalye kazanmış görünüyor. Ancak diğer küçük sağ partiler ve Ultra-Ortodoks Yahudi partilerin desteği nedeniyle Netanyahu’nun koalisyon hükümeti kurma şansının daha yüksek olduğu kaydediliyor. Seçim sonuçları böyle bir koalisyonun 120 sandalyeli parlamentoda 65 ila 67 sandalyeye ulaşabileceği kaydediliyor.

Dün gece sandık seçim anketlerinin yayınlanmasının hemen ertesinde hem Netanyahu hem de Gantz zafer ilan etmiş, ancak oy sayımı başladıktan sonra Netanyahu’nun yeniden başbakan olma ihtimali de artmaya başlamıştı. 13 yıldır iktidarda olan Netanyahu bir kez daha hükümet kurarsa, temmuz ayında 14 yıl ile en uzun süre başbakanlık yapan isim olma unvanını, ülkenin kurucu lideri David Ben-Gurion’dan devralacak.

Askerlerin ve yurt dışında görevli diplomatların kullandığı kalan yüzde 3’lük oylar da sayılıp sonuçlar kesinleştikten sonra Cumhurbaşkanı parti liderlerinden birine hükümeti kurma görevi verecek. Cumhurbaşkanı tercihini en çok oyu alandan ziyade hükümet kurma olasılığı en yüksek olan siyasi liderden yana kullanıyor. Oy sayımının bugün öğleden sonra tamamlanması, sonuçların da en geç cuma günü kesinleşmesi bekleniyor. Ancak koalisyon pazarlıkları haftalarca sürebilir.

Sol ve merkez partiler güç kaybetti

Başbakan Netanyahu kampanyasını İsrail’i daha güvenli ve müreffeh bir ülke yaptığını savunduğu hükümetinin “solcuların” eline geçmesi tehdidi üzerine kurmuştu. Seçim sonuçları sol kanat ve merkez partilerin seçmen nezdinde nüfuz kaybettiğine işaret ediyor. Seçimlere hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının gölgesinde giren Netanyahu’ya, İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri’ndeki egemenlik iddiasını tanıyan ve bir gün önce de İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü ilan eden ABD Başkanı Trump’tan önemli bir destek gelmişti. Netanyahu yeniden başbakan seçilirse Batı Şeria’yı ilhak etmeyi vaat etmişti.

İsrail nüfusunun beşte birini oluşturan Arapların seçime katılımı, boykot çağrısı nedeniyle düşük oldu ve Arapları temsil eden partilerin parlamentodaki sandalye sayısı azaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.