Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail seçimleri: Netanyahu 5. döneminde “herkesin başbakanı” olmayı vaat etti

İsrail’de geçen salı günü yapılan erken genel seçimlerde, en yakın rakibinin yenilgiyi kabul etmesinin ardından beşinci kez başbakanlık koltuğuna oturması beklenen Binyamin Netanyahu, “herkesin başbakanı” olmayı vaat etti. İttifak yaptığı sağcı partilerin desteği ile 120 kişilik parlamentoda 65 sandalye ile çoğunluğu sağlayarak koalisyon hükümetini kurması beklenen Netanyahu, “Sağ görüşlü bir iktidar olacağız evet, ama herkesin başbakanı olacağım. Sağcı, solcu, Yahudi ya da değil. İsrail vatandaşlarının başbakanı olacağım” dedi.

Yeni Sağ Partisi yeniden sayım istiyor

Bu sabah oy sayım işleminin tamamlandığını duyuran Merkez Seçim Kurulu’nun son rakamları önümüzdeki saatlerde açıklaması bekleniyor. Netanyahu’nun lideri olduğu Likud partisi ile en yakın rakibi eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın Mavi Beyaz İttifakı, her dört seçmenden birinin oyunu alarak 35’er milletvekili çıkardı. Seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede, parlamentoda tek başına hükümet kuracak çoğunluğu (61 sandalye) elde edebilen parti bugüne dek çıkmadı. Mecliste toplam 30 sandalye bulan küçük sağ partiler ile Ultra-Ortodoks Yahudi partiler (Birleşik Tora Judaizmi, Şas, Yisrael Beiteinu, Sağcı Partiler Birliği, Yeni Sağ ve Kulanu) Netanyahu’nun kuracağı hükümete desteklerini ilan etmiş durumda. Ancak daha önce barajı geçtiği söylenen söz konusu partilerden Yeni Sağ’ın (Hayamin Hehadaş) bu sabah itibariyle oylarının barajın altında kaldığı anlaşıldı. Parti yeniden sayım isteyeceğini duyururken, parlamentoya girememesi halinde sandalye dağılımının nasıl değişeceği henüz netleşmedi.

Sandık anketlerine göre Filistinliler seçimlere İsrail tarihinin en düşük katılımını gösterdi.

Arap partilerin milletvekili sayısı azaldı

Likud ile aynı sayıda milletvekili çıkaran Mavi Beyaz’a hükümet kurması için destek vermesi olası partilerin sandalye sayısı ise 20’de kaldı: Bir önceki seçimlerde Likud’dan sonra en yüksek oyu alan merkez soldaki İşçi Partisi, 18 olan sandalye sayısını 6’ya düşürdü. Diğer bir merkez sol parti olan Meretz’in de sandalye sayısı 5’ten 4’e geriledi. İsrail nüfusunun dörtte birini oluşturan İsrail vatandaşı Filistinlilerin seçime katılımı, boykot çağrılarının da etkisiyle, bugüne kadarki en düşük seviyede kaldı. 2015’te parlamentoya 13 milletvekili sokan Arap partilerinin sandalye sayısı bu seçimde 10’a düştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.