Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange ABD’nin iade talebi üzerine Londra’da tutuklandı

2012’den bu yana Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan Julian Assange gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Assange, 2012 yılındaki kefalet şartlarını ihlal etmekle suçlanıyordu.

Assange’ın elçilikten çıkarıldığı anlar

Assange’ı elçilik binasından hapisaneye götüren süreç sabah saatlerinde başladı. Ekvador hükümetinin verdiği izinle elçilik binasına giren İngiliz polisi 47 yaşındaki Assange’ı gözaltına aldı. Sakal bıraktığı görülen Wikileaks kurucusu elçilik binasından zorla çıkarıldı.

Assange hakkında Amerikan yönetiminin de İngiltere’ye iade talebi sunduğu anlaşıldı. ABD yönetimi, Assange’ı Pentagon’un bilgisayar ağına sızmaya çalışmak, yani hacker’lıkla suçluyor. İddiaya göre Assange, 2010 yılında Amerikalı eski asker Chelsea Manning’in gizli belgeleri ele geçirmesine yardımcı oldu. Manning, belgelerin Wikileaks’te yayınlanması üzerine, 2010-2017 yılları arasına hapis yattı. Manning Mart 2019’dan bu yana, Assange hakkında ifade vermeyi reddettiği için yine hapiste tutuluyor.

Julian Assange gözaltına alınırken.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno Twitter hesabından Assange’ın gözaltına alınmasına dair bir video yayınladı.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, videoda Assange’ın defalarca uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyleyerek pek çok ülkenin iç işlerine karıştığını savundu. Ocak 2019’da Wikileaks Vatikan belgelerini yayınladıktan sonra Wikileaks’ten kilit isimlerin Assange’ı büyükelçilikte ziyaret ettiğini, bunun da Assange’ın uyarılara rağmen hukuka aykırı faaliyetlere devam ettiğine delil olduğunu söyledi.

Moreno ayrıca, Assange’ın elçilik binasına illegal elektronik cihazlar yerleştirdiğini, elçiliğin güvenlik kameralarını bloke ettiğini, gizli belgelere eriştiğini, personele kötü davrandığını ekledi. Moreno, Birleşik Krallık’tan Assange’ın işkence göreceği ya da idam cezasına çarptırılacağı bir ülkeye iade edilmeme garantisi verilmesi talebinde bulunduğunu ve bunun kabul edildiğini söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Cavid “Julian Assange, Ekvador Büyükelçiliği’ne adım attıktan yaklaşık yedi yıl sonra gözaltına alınmıştır. İşbirlikleri için Ekvador devletine teşekkür ederim. Kimse hukukun üzerinde değildir” diye konuştu.

Ekvador hükümeti, Assange’ın varlığından bir süredir rahatsızdı. Mart 2018’de Assange’ın internet erişimi kesildi ve ziyaretçileri yasaklandı. Assange’ın İngiliz yetkililere teslim edileceği bir süredir konuşuluyordu.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange İsveç’te tecavüzden arandığı sırada gözaltına alındığı Londra’da kefaletle serbest bırakılmış, serbest kalır kalmaz da Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Assange’ın İsveç ya da ABD’ye iade edilip edilmeyeceği merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.