Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yüksek Seçim Kurulu, seçim kazanan KHK’lılara mazbata vermeyecek, HDP tepkili

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), haklarında 692 ve 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerden (KHK) işlem yapılan adaylara mazbata verilmemesine karar verdi. YSK’nın kararına göre bu kişilerin yerine, ikinci sıradaki adaylar mazbata alacak. HDP, YSK’nın kararını “tuzak” olarak nitelendirdi.

YSK dört ilde altı ilçe belediye başkanlığını kazanan adayların mazbatasını iptal etti. Van’ın Edremit ilçesinde HDP’li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’ın yerine AKP’li İsmail Say, Tuşba ilçesinde HDP’li Yılmaz Berki’nin yerine AKP’li Salih Akman, Çaldıran ilçesinde HDP’li Leyla Atsak’ın yerine AKP’li Şefik Ensari, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde HDP’li Zeyyat Ceylan’ın yerine AKP’li Hüseyin Beyoğlu, Erzurum-Tekman’da ilk sıradaki HDP’li Müzahit Karakuş’un yerine AKP’li Mustafa Ergin mazbata alacak.

YSK daha önce bir KHK’lı muhtar hakkında bu yönde ilk emsal kararını vermişti. YSK, Malatya Doğanşehir Kadılı Mahallesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre muhtarlık seçimini kazanan Hüseyin Arslan hakkındaki kararda, kamu görevinden çıkartılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyeceklerine hükmetmişti.

YSK gerekçeli kararında, Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 31 Ağustos 2016’da aldığı kararla Arslan’ın hakimlik mesleğinden çıkarıldığını ve Arslan’ın sanık olarak yargılandığı bir dava bulunduğunu belirtti.

HDP: YSK tuzak kurdu

HDP karara sert tepki gösterdi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan kararı “tuzak” olarak nitelendirdi:

HDP sözcüsü Saruhan Oluç da YSK’nın kararı için “tuzak” dedi ve şunları söyledi:

“Ne yazık ki YSK tuzak kurmuştur. Diyeceksiniz ki ‘Hakimlerden oluşan bir YSK tuzak kurar mı?’ Diyeceksiniz ki ‘Hakimler tuzak kurar mı?’ Evet, Türkiye’de hakimlerin de tuzak kurduğuna şahit olduk. YSK’nin kararı bu anlama gelmektedir.”

Van’da gösteri yasağı

YSK’nın KHK’lı adaylara ilişkin kararının ardından Van’da tüm gösteri ve yürüyüşler Valilik tarafından yedi gün süreyle yasaklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.