Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongresi’nin Müslüman üyesi Ilhan Omar’ı hedef gösteren Başkan Trump’a tepki yağdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’deki iki Müslüman temsilciden biri olan Ilhan Omar’ı hedef göstermesine tepkiler büyüyor. Trump cuma günü, Omar’ı 11 Eylül saldırılarını önemsemiyormuş gibi gösterecek şekilde kurgulanmış bir videoyu, “ASLA UNUTMAYACAĞIZ” sözleri eşliğinde Twitter’da paylaşmıştı. 2020 Başkan aday adaylarının da aralarında bulunduğu Demokrat Partililer, Kongre’deki tek başörtülü temsilci olan Omar’a yönelik bu paylaşımı “şiddet kışkırtıcılığı” olarak niteleyip kınadı.


Trump’ın paylaştığı videoda Ilhan Omar, “Birileri bir şey yaptı” dedikten sonra 11 Eylül saldırılarına ilişkin görüntülere geçiliyor. Omar’ın sözleri Amerika İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) kuruluşu münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmasındaki şu bölümden alınmış: “CAIR, 11 Eylül sonrasında kuruldu. Çünkü onlar birileri bir şeyler yaptığı için bizim de sivil özgürlüklere erişimimizin engelleneceğini fark ettiler.” Geçen hafta New York Post gazetesi Omar’ın “Birileri bir şey yaptı” sözlerini bağlamından koparıp, İkiz Kulelerin vurulması anının fotoğrafını “Alın size birilerinin yaptığı bir şeyler!” manşetiyle paylaşmıştı.

2020’deki başkanlık yarışının iddialı adaylarından Senatör Bernie Sanders, Omar’ın hedef gösterilmesini “tiksindirici ve tehlikeli” olarak nitelendirdi ve Trump’ın “ırkçılığı ve nefreti”nin ne Omar’ı ne de Demokratları yıldıracağını kaydetti.

Yine Demokrat Parti’deki başkan aday adaylarından Senatör Elizabeth Warren da Başkan’ın bir kongre üyesine ve Müslüman Amerikalılara karşı şiddet kışkırtıcılığı yaptığını söyleyerek, bu davranışı kınamayan siyasetçilerin suça iştirak etmiş sayılacağını kaydetti.


Trump’a yönelik kınamalara diğer başkan aday adayları Julian Castro ve Beto O’Rourke da katıldı. Kongrenin diğer Müslüman üyesi Rashida Tlaib ise Omar’a yönelik saldırıya ilk ses çıkaran kişi oldu. “Yeter artık” diyen Tlaib, Omar’ın sözlerinin bağlamından koparılarak hedef gösterilmesi karşısında Demokrat partilileri tavır almaya çağırdı.

New York’tan Temsilciler Meclisine seçilen Alexandria Ocasio-Cortez de “Omar’ın hayatı tehlikede. Mevkidaşlarımın sessiz kalması suça ortaklıktır” paylaşımı yaptı.

Patrick Carlineo adlı bir Trump destekçisi, Ilhan Omar’ı ölümle tehdit etmek suçlamasıyla geçen hafta tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.