Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya’da aşırı sağ oylarını katladı, sosyal demokratlar kıl payı farkla seçimi kazandı

Finlandiya’da düzenlenen genel seçimlerden, solcu Sosyal Demokrat Parti (SDP), yüzde 17,7 oy oranı ile rakiplerinin kıl payı farkla önüne geçerek birinci çıktı. 56 yaşındaki eski sendika başkanı Antti Rinne’nin liderlik ettiği parti, koalisyon hükümetinin kemer sıkma politikalarına karşı sert bir kampanya yürütmüştü. 200 sandalyeli parlamentoda 40 milletvekili çıkaran SDP’yi, oylarını neredeyse ikiye katlayarak 39 sandalye kazanan aşırı sağcı, milliyetçi ve popülist Finns Partisi izledi. Kampanyalarında tamamen mülteci karşıtlığına odaklanan Finns Partisi, bir önceki seçimde 17 milletvekili çıkarmıştı.

Kadınların seçilme hakkını dünyada ilk kez 1906’da Finlandiya parlamentosu tanıdı. Pazar günü yapılan oylamada 92 kadın ile 108 erkek -Fince adıyla- Eduskunta’ya seçildi.

Sağlık reformunu parlamentodan geçiremeyince erken seçim kararı alan koalisyon hükümetinin küçük ortağı muhafazakâr Ulusal Koalisyon Partisi 38 milletvekili ile üçüncü sıraya yerleşirken, koalisyonun büyük ortağı Başbakan Juha Sipila’nın lideri olduğu sağcı Merkez Partisi tam bir hezimet yaşadı. Merkez Partisi’nin milletvekili sayısı 18 sandalye kayıpla 31’e düştü. Yeşiller Partisi ile Sol İttifak da oylarını artırdı; her iki parti 20’şer milletvekili çıkardı.

2 bin 500 aday ve 19 partinin yarıştığı seçimin asıl galibi ise kadınlar oldu. 200 sandalyeli parlamentoya rekor sayıda, tam 92 kadın milletvekili seçildi. Bir önceki dönemde kadın vekillerin sayısı 83’tü. 4,5 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranı ise yüzde 72 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.