Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2019 Pulitzer Gazetecilik Ödülleri’ne Trump’ın skandalları ve silahlı çatışmalar damgasını vurdu

Her yıl Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik alanlarında verilen Pulitzer ödülleri bu yılki sahiplerini buldu. Gazetecilik başlığı altında ödül alan haberlerin ele aldığı konular arasında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın skandalları, Yemen İç Savaşı, Arakan Müslümanları ve Orta Amerika’dan ABD’ye ilerleyen göç kafileleri öne çıkıyor.

Trump’ın kendisiyle ilişkiye girdiğini iddia eden iki kadını seçim kampanyası sırasında nasıl, kimlerin yardımıyla susturduğunu araştıran Wall Street Journal gazetesinin çalışanları da ödül alanlar arasında. Gazetenin ilgili haberleri, Trump’a yönelik adli soruşturmalara ve görevden alma çağrılarına neden olmuştu.

ABD Başkanı Trump’a dair yapılan ikinci bir haber de ödüle layık görüldü. Bir buçuk yıl boyunca Trump’ın kişisel varlığının kökenlerini araştıran ve ABD Başkanı’nın pek çok defa vergi kaçırdığını ortaya çıkaran New York Times muhabirleri David Barstow, Susanne Craig ve Russ Buettner de ödül alanlar arasında yer aldı.

Los Angeles Times’tan Matt Hamilton, Harriet Ryan ve Paul Pringle, Güney Carolina Üniversitesi’nden bir jinekoloğun yaklaşık 30 yıl boyunca yüzlerce kadını taciz etmesine dair hazırladıkları dosya ile “Araştırmacı Gazetecilik” ödülüne layık görüldü.

Uluslararası habercilik dalında, Yemen İç Savaşı’nda gönderilen insani yardımların çalınması, çocuk askerler ve tutsaklara işkence konularında yaptıkları haberler nedeniyle Associated Press’ten Maggie Michael, Maad al-Zikry ve Nariman El-Mofty; Myanmar’da Arakanlı Müslümanların sistematik olarak öldürülmesi ve yerinden edilmesine karışan Budist köylülerle askerleri ifşa eden ve bu yüzden ikisi hâlâ tutuklu olan Reuters çalışanları ödülün sahibi oldu.

Tutuklu Reuters muhabirlerinden Kyaw Soe Oo, duruşma öncesinde kızını kucaklarken.

Pittsburgh Post gazetesi çalışanları da geçen ekim ayında Pittsburgh Yaşam Ağacı Sinagogu’na düzenlenen saldırı hakkındaki “sürükleyici ve dokunaklı” haberlerinden ötürü “Son Dakika Haberciliği” ödülüne layık görüldü.

Gazetenin saldırıya dair hazırladığı kapsamlı habere şuradan ulaşabilirsiniz.

Fotomuhabirliği dalında ise ABD’ye yol alan Orta Amerikalı göçmen kafilesini kadraja alan Reuters çalışanları ile Yemen’deki kıtlığı fotoğraflayan Washington Post muhabiri Lorenzo Tugnoli, ödül alan isimler oldu.

Lorenzo Tugnoli’nin Yemen dosyasından bir fotoğraf.
Ödüllü Orta Amerikalı göçmenler dosyasından bir fotoğraf: Honduraslı bir çocuk sırtında ABD bayrağıyla göçmenleri sınır dışı etmek için getirilmiş uçağa binerken.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.