Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka’da İslam karşıtı eyleme tepkiler çatışmaya dönüştü

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da geçen pazar günü küçük, aşırı sağcı bir partinin kurucusu Rasmus Paludan’ın provokasyonuyla başlayan İslam karşıtı protestolar çatışmaya dönüştü. Sokaklarda 70 yerde ateş yakılırken 23 kişi gözaltına alındı.

Rasmus Paludan

Kuran yakma eylemleriyle tanınan Paludan, çok sayıda Müslümana ev sahipliği yapan Norrebro’da elindeki Kuran’ı havaya fırlatarak Müslümanlara hakaret edince çoğunlukla gençlerden oluşan bir grup, Paludan’ın etrafındaki polislere taş atmaya başlayınca polis de kitleye biber gazıyla müdahale etti. Sonrasında dağılan göstericiler çöp konteynerlerini ateşe verdi. Paludan ise polis tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

Takipçlerinin çoğu gençlerden oluşan avukat Paludan, geçtiğimiz aylarda Danimarka’yı dolaşıp özellikle göçmenlerin ağırlıklı olduğu mahallelerde provokatif eylemlerde bulunmuştu. Müslümanların yanı sıra siyahilere de yönelik nefret söylemleriyle bilinen Paludan’a iki hafta önce Güney Afrikalılar hakkındaki ırkçı sözleri sebebiyle hapis cezası verilmiş, fakat ceza ertelenmişti.

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen olay hakkında Twitter’da yaptığı açıklamada, Paludan’ın eylemlerinin “anlamsız provokasyonlar olduğunu” söyledi ve Danimarkalıları bu tür eylemlere “şiddetle değil düşüncelerle karşı çıkmaya” çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.