Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da yeni anayasa değişiklikleriyle Sisi, 2030’a kadar iktidarda kalabilecek

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi, 2030 yılına kadar iktidarda kalmasını sağlayacak anayasa değişikliğinin Sisi taraftarlarının çoğunlukta olduğu mecliste kabul edilmesiyle iktidarını uzatmaya bir adım daha yaklaştı. Değişikliklerin şimdi 30 gün içinde referanduma sunulması bekleniyor.

Teklif edilen değişiklikler, normalde 2022’de ikinci dönemini doldurup iktidarı bırakması gereken devlet başkanının görev süresini dört yıldan altı yıla çıkarıyor, ayrıca başkanın yargı üzerindeki yetkilerini artırarak ordunun siyasetteki rolünü daha da kuvvetlendiriyor.

Sisi taraftarlarının en büyük argümanı “istikrar”

Değişikliği savunanların en büyük argümanı ise “istikrar.” Sisi taraftarları, ülkenin içinde olduğu ekonomik zorluklar, komşu ülkeler Libya ve Sudan’daki iç karışıklıklar ve Sisi tarafından başlatılan reformların devam ettirilmesi ihtiyacından ötürü devlet başkanının yetkilerinin artırılması gerektiği görüşünde. Bu kişilerin arasında, gerek Hıristiyan Kıptiler olsun, gerek ülkenin önde gelen din adamları olsun, ülkenin dini otoriteleri de bulunuyor.

Sisi yanlıları başlatılan reformların devam ettirilmesi için “istikrar”ın şart olduğunu savunuyor.

Muhaliflere göre ise asıl hikaye farklı.

İnternet monitörü NetBlocks Mısırlı yetkililerin, anayasa değişiklikliği karşıtı 34 bin kadar internet sitesini kısmen ya da tamamen bloke ettiğini belirtiyor. NetBlocks tarafından öncülük edilen kampanyada şimdiye dek 250 bin imza toplandı.

Eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin yeğeni olan muhalif Reform ve Kalkınma Partisi lideri Enver Sedat, değişikliklerin Mısır’ı 2011 öncesine geri götürdüğünü savunuyor:

“Yasama erki ve devlet kurumları, anayasayı ihlal etmenin tehlikelerini anlamıyor ve sadece başkana göre ayarlanmış özel maddeler tasarlıyor.”

Ordunun rolü güçleniyor

Sisi iktidara geldiğinden beri ordunun ekonomik ve sivil faaliyetleri arttı. Ordu büyük altyapı projelerini üstlenirken generaller hükümette kilit pozisyonlar alıyor.

Yeni getirilen anayasa değişiklikleriyle ordunun rolü “ülkeyi ve ülkenin güvenliğini korumak”tan “anayasayı, demokrasiyi korumak, devletin ve onun sivil tabiatının ana ilkelerini sürdürmek, halkın kazanımlarını desteklemek ve bireylerin hak ve özgürlüklerini korumaya” genişletiliyor.

Değişikliklerle birlikte, başkan yardımcılığı pozisyonu ve senatonun geri getirilmesi, alt mecliste yüzde 25 kadın kotası oluşturulması da öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.