Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstinaf Mahkemesi’nin kararı UYAP’a yüklendi, Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları hapse girecek

Cumhuriyet gazetesi davasında beş yılın altında ceza alanların İstinaf Mahkemesince onanan cezaları UYAP’a yüklendi. Dava dosyası, kararı veren yerel mahkemeye döndüğünde infaz savcılığına yazı yazılacak ve gazetenin eski çalışanlarından Musa Kart, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Önder Çelik, Emre İper, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör hapse girecek. 

Aralarında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu’nun da bulunduğu altı kişinin ise temyiz başvuruları, aldıkları cezalar beş yıldan fazla olduğu için, Yargıtay’da bekliyor.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 19 Şubat’ta Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezaları onadı. Onama kararıyla beş yılın altında ceza alanların mahkumiyet kararları kesinleşirken, cezası beş yılı aşanlar ise temyiz için Yargıtay’a başvurmuştu.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 286’ncı maddesinde cezaların Yargıtay’da temyizine ilişkin beş yıl sınırı var. Bu maddenin 2’nci fıkrasına göre, birinci derece mahkemesinin verdiği beş yıl ve altındaki hapis cezalarının istinaf mahkemesinde onaylanması halinde hüküm kesinleşmiş oluyor. Böylece kararın Yargıtay’da temyiz edebilmesi yolu kapanıyor. Aynı maddeye göre, istinafta onaylanan mahkumiyetlerin beş yılın üstünde olması halinde ceza kesinleşmemiş kabul ediliyor ve Yargıtay’da temyize gidilebiliyor.

Deliller aynı, cezalar farklı

Cumhuriyet davası kapsamında verilen cezalar, aynı gazetecilik faaliyetlerine dayandırılmıştı. Aynı delillerle mahkum edilen kişilerin kiminin cezaevine girecek olması, kiminin de Yargıtay’a temyiz hakkının olması çelişki doğurmuştu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gazeteci Sedat Ergin’e 31 Mart sonrası bu durumun düzeltilebileceği sinyalini vermişti:

“Aslında istinaf mahkemelerinde yolun daha başındayız. Adalet Bakanlığı olarak başlattığımız bir çalışmayla başlangıç döneminde uygulamada ortaya çıkan meseleleri değerlendiriyoruz. İstinaf sistemi daha verimli hale nasıl getirilebilir, uygulamada eksiklikler varsa bunlar nasıl giderilebilir gibi konulara bakılıyor. Bizim buradaki temel amacımız hukuk güvenliğini ve istikrarını sağlamak. Şu anda bu mutfak çalışması yürüyor. Muhtelif fikirler ortaya atılıyor. Ancak alınmış bir karar yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.