Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soma maden faciasında kararları onayan temyiz mahkemesi, madenin sahibi Can Gürkan’ı tahliye etti

Manisa’nın Soma ilçesinde beş yıl önce yaşanan ve 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan faciayla ilgili 5’i tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11 Temmuz 2018’de verdiği kararları onadı. Mahkeme, “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezası alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ı ise “yurt dışına çıkış yasağı” koyarak tahliye etti. 

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Can Gürkan’a ilişkin tahliye kararını, “İnfazı gereken toplam hapis cezasının 5 yıl 6 ay olması ve yattığı süre, dosyada gerekçeli karar ve temyiz taleplerinin tebliği için geçecek süre ile Yargıtay’a gidiş dönüş süresi nazara alındığında toplam infaz süresinin aşacak şekilde tutuklu kalacağı anlaşıldığından” diye gerekçelendirdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Can Gürkan’ın “üç yıl maden işletme işinden men edilmesine” de hükmetmişti. Mahkeme ayrıca, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru’yu 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’i 18 yıl 6 ay, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı’yı 22 yıl 6 ay, Maden Mühendisi Ertan Ersoy’u da 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Davada tutuksuz yargılanan Can Gürkan’ın babası, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ise beraat etmişti.

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Holding’e bağlı Soma Kömürler İşletmeleri’ne ait kömür madeni ocağında 13 Mayıs 2014’te saat 15.00 sıralarında yangın çıkmıştı. Yangın nedeniyle 420 metre derinlikteki galeriler dumanla dolmuştu. Yangın sırasında madende bulunan 787 işçiden 301’i hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.