Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’nın müstakbel devlet başkanı komedyen Zelensky: “Bir daha aday olmayacağım”

Ukrayna’da pazar günü yapılacak başkanlık seçimleri ikinci turu öncesindeki son anketler, siyasete kısa süre önce giren ünlü komedyen Vladimir Zelensky’nin yarıştan, rakibi mevcut Devlet Petro Poroşenko’nun açık ara önünde zaferle çıkacağına işaret ediyor. 16 Nisan tarihli son anket, Zelensky’nin oyların yüzde 70,2’sini, Poroşenko’nun ise yüzde 25’ini alacağını gösteriyor.

“Halkın Hizmetkârı” adlı popüler bir dizide oligarklarla mücadele eden dürüst ve adil bir devlet başkanını canlandıran ve bu rolüyle ünlenen Zelensky, gerçekten başkan olduğunda bir dönemden uzun görev yapmayacağını açıkladı. Perşembe akşamı 1+1 adlı televizyon programına katılan 41 yaşındaki Zelensky, seçilir seçilmez ilk iş olarak da devlet başkanlarının görevden azledilmelerine olanak tanıyacak bir yasayı yürürlüğe sokmayı vaat etti. Seçim yarışından kısa bir süre önce, diziyle aynı isimle, Halkın Hizmetkârı adlı bir parti kuran Zelensky şöyle konuştu:

“Ben Ukrayna halkı sayesinde zengin ve popüler biri oldum. Hedeflerim var. Başarılı olmamın önünde engel görmüyorum. Parlak insanlarla çalışacağım. Başarısız olursam istifa ederim. Ben sadece beş yıl için başkanlığa talibim ve ilk işim de başkanların görevden azlini mümkün kılacak bir yasa geçirmek olacak.”

Mevcut Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun (solda), genç rakibi Vladimir Zelensky (sağda) karşısında şansı hayli düşük.

Batı ile Rusya’nın nüfuz mücadelesine sahne olan Ukrayna’da iktidar, 2014 yılında değişmişti. Beş yıldır görevde olan Devlet Başkanı Poroşenko, Ukrayna’nın en zengin kişilerinden biri. Yakın çevresinin adının yolsuzluklara karışması, ekonomideki kötü gidişat ve ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesindeki çatışmalara son verilememiş olması Poroşenko’nun seçmen nezdinde puan kaybetmesinde etkili olan sebepler olarak sıralanıyor.

Seçmenler için siyasetteki deneyimsizliğinin avantaj teşkil ettiğinin farkında olan Zelensky ise kampanyaları boyunca oluşturacağı ekiple “ortak akıl” ile hareket edeceği mesajını verdi, bilmediği konular olduğunu da gizlemedi. Zelensky en son, Rusya’nın dün Ukrayna’ya petrol ve petrol ürünleri satışını yasaklaması üzerine, “Konuya hâkim değilim, daha çalışmadım. Ama bunu söylemekten de çekinmiyorum. Her meselede önce tüm seçenekleri değerlendirmek gerekiyor. Bu meselede de başka bir alternatif var mı araştırabiliriz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.