Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Türkiye’ye İran’dan petrol alımı için tanıdığı yaptırım muafiyeti mayısta sona eriyor

ABD, Türkiye dahil sekiz ülkenin İran’a uygulanan yaptırımlardan muaf tutulması uygulamasına 2 Mayıs’ta son veriyor. Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın muafiyetleri uzatmamaya karar verdiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, bu kararla İran’ın petrol ihracatının sıfıra indirilmesinin hedeflendiği, bu nedenle oluşacak petrol arzı açığının ise, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretimi artırmasıyla kapatılacağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da İran’ın petrol ihracatını sıfıra indireceklerini vurgulayarak, 2 Mayıs’tan sonra hiçbir ülkeye ayrıcalık tanınmayacağını söyledi.

Washington, 2015 yılında imzalanan İran Nükleer Anlaşmasından çekildikten sonra İran’dan petrol satın alınmasına yönelik yaptırım kararı almıştı. Bu çerçevede 2 Mayıs tarihine kadar geçerli olmak üzere aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkeye (Çin, Hindistan, Yunanistan, İtalya, Tayvan, Japonya ve Güney Kore) İran’dan petrol satın alma hakkı tanınmıştı. Pompeo söz konusu sekiz ülkeye 2 Mayıs’tan sonra petrol arzı konusunda destek olmaya çalışacaklarını belirtti. Bu ülkeler, İran’dan petrol almaya devam etmeleri halinde ABD’nin finansal sisteminden dışlanma tehlikesiyle karşı karşıya gelecek.

ABD ay başında İran ekonomisinde de etkili olan Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” ilan ederek, Tahran’a yönelik baskılarını artırmıştı. Mayıs ayında söz konusu sekiz ülkenin de ithalatı durdurması halinde İran’ın petrol ihracatının günde 1 milyon varilin altına düşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.