Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Hizbullah’ın mali kaynaklarını çökertecek bilgi paylaşımına 10 milyon dolara kadar ödül

İran’ı ekonomik olarak ablukaya alarak bölgedeki nüfuzunu kırmak üzere harekete geçen ABD, Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün mali kaynaklarının çökertilmesine yardımcı olacak kişi ya da kurumlara 10 milyon dolara kadar ödül vereceğini duyurdu.  

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Adalet İçin Ödül” programı çerçevesinde para ödülü alacak kişi ya da kurumların, Hizbullah’a bağışta bulunanların, örgütün mali işlemlerini kolaylaştıran kurumların, Hizbullah tarafından kontrol edilen şirket ya da yatırımların, örgüt adına faaliyet gösteren paravan şirketlerin tespit edilmesini sağlaması gerekiyor.

Ödülü duyuran Dışişleri yetkililerinden Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan Sales, ABD’nin 1987’de terör örgütleri listesine aldığı Hizbullah ile doğrudan ilişkisi olduğu belirtilen Adham Tabaja, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki faaliyetlerinden örgüte gelir sağladığı belirtilen Muhammed İbrahim Bazzi ve merkezi Lübnan’da bulunan telekomünikasyon şirketi Spectrum Investment Group Holding’in genel müdürü Ali Yusuf Charara’nın bu kapsamda mercek altına alındığını bildirdi.  

Sales, Hizbullah’ın İran bağlantısına da dikkat çekerek, örgütün etki alanının Ortadoğu ile sınırlı olmadığını Azerbaycan, Kıbrıs Rum Kesimi, Peru gibi ülkelerde de faaliyet gösterdiğini kaydetti. Amerikalı yetkili, Washington’un İran Devrim Muhafızları’nı yabancı terör örgütü listesine alarak bir ilke imza attığına da dikkat çekti.


ABD Hazine Bakanlığı, mart ayı sonunda İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Güçleri’ne desteğinden dolayı İran Savunma Bakanlığı ile Kudüs Güçleri’ne bankacılık hizmetleri veren İran merkezli Ansar Bankası’nı yaptırım listesine almıştı. Tahran’ın, yaptırımları baypas etmek ve uluslararası finans piyasasına erişmek için Ansar Bankası’nın kullandığını kaydeden ABD Hazine Bakanlığı, Ansar’ın da Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran’da paravan şirketlerden yararlandığını duyurmuş, bu kapsamda Türkiye’den Kapalıçarşı’da bulunan Atlas Döviz firması ile Ansar Döviz şirketiyle bağlantılı bir Türk vatandaşını yaptırım listesine almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.