Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin yaptırım kıskacındaki İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidini yineledi

ABD’nin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkeye yönelik yaptırım muafiyetini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından, İran Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidini yineledi. İran Devrim Muhafızları’na bağlı donanma komutanı Ali Rıza Tengsiri, İran’ın petrol ihracatı için kullandığı önemli bir yol olan Hürmüz Boğazı için, “Bize kullandırtmazlarsa, biz de başkasına kullandırtmayız. İran’ın kara sularını her türlü tehdide karşı savunacağız” dedi.

İran ile Umman arasında yer alan ve Basra Körfezi’nin dünyaya açıldığı nokta olan Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinde kritik önem taşıyor. İran, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde üretilen petrolün yaklaşık yüzde 80’i Hürmüz Boğazı’ndan dünya piyasalarına ulaşıyor.

Daha önce İran Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kevseri de “Eğer İran petrolünün ihracatı engellenirse, Hürmüz Boğazı’ndan dünyanın diğer noktalarına petrol geçişine izin vermeyeceğiz” açıklaması yapmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi ise, dünkü basın toplantısında daha diplomatik bir dil kullandı ve ABD’nin İran’ın petrol satışlarını sıfıra indirme hedefiyle ilgili olarak “vahim sonuçları” olacağı konusunda Washington’ı uyardı. Musavi, “ABD’nin yaptırım kararı yasadışı olduğu için muafiyetleri kaldırmasının da bir ehemmiyeti yok. İran Dışişleri Bakanlığı Avrupalılar da dahil yabancı ortakları ile kapsamlı istişarelerini sürdürüyor” dedi ve ekledi, “ABD’nin adımına uygun karşılık verilecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.