Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey İrlanda’daki gazeteci cinayetini Yeni IRA üstlendi: “Özür diliyoruz”

Kuzey İrlanda’da polis, sorumluluğunu Yeni IRA (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) adlı ayrılıkçı örgütün üstlendiği gazeteci cinayetiyle ilgili olarak 57 yaşındaki bir kadını tutukladı. 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee, geçen Perşembe akşamı Kuzey İrlanda’nın Londonderry kentinde protesto gösterilerini izlerken, başından vurularak öldürülmüştü. Polis, McKee’nin ölümünü terör eylemi kapsamında soruşturacağını duyurmuştu.

Yeni IRA, bu sabah bir gazeteye gönderdiği açıklama ile MCKee’nin ölümündeki sorumluluğunu kabul etti. Örgütün The Irish News gazetesine yolladığı açıklamada, McKee’nin “düşman güçlerin yanındayken” vurulduğu vurgulanıp, ailesinden ve dostlarından özür dileniyor. Genç gazeteci vurulduğu sırada bir polis aracının yanında bulunuyordu.

Gazeteci McKee’nin arkadaşları, Yeni IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Saoradh’un duvarlarına kırmızıya boyadıkları elleriyle işaretleme yaparak cinayeti kınadı.

IRA’nın 1997’de ateşkes ilan ederek Kuzey İrlanda barış sürecine dahil olmasına karşı çıkan hiziplerin kurduğu Yeni IRA, İngiltere’nin Kuzey İrlanda’daki hakimiyetini sonlandırmayı hedefliyor. En son mart ayında Londra ve Glasgow’da bazı adreslere bombalı paketler gönderen Yeni IRA’nın özür açıklaması öncesinde, McKee’nin arkadaşları örgütün siyasi kanadının binası önünde kınama eylemi yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.