Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da ölü sayısı 359’a yükseldi: Gözaltılar devam ediyor

Sri Lanka’daki terör saldırılarında ölü sayısı 359’a yükselirken tutuklamalar devam ediyor. Polis sözcüsü bir gecede 58 kişinin gözaltına alındığını söylerken, Başbakan Ranil Wickremesinghe, üzerinde patlayıcı bulunan kimi şüphelilerin hâlâ dışarıda olduğu uyarısında bulundu. Soruşturmaya dahil olan kaynaklar, IŞİD tarafından üstlenilen saldırıyla ilişkili en fazla dokuz kişinin henüz yakalanmadığını öne sürüyor.

Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardene saldırganların çoğunun, eğitim ya da başka sebeplerle, uluslararası bağlantıları olduğunu söyledi. Wijewardene’nin söyledikleri arasında belki de en şaşırtıcı olanlar ise şunlar:

“Bu intihar bombacıları grubunun çoğu iyi eğitimli ve orta, orta-üst sınıflardan geliyorlar. Maddi anlamda bağımsızlar ve ailelerinin refah seviyesi yüksek, bu endişe verici bir nokta.”

Savunma Bakanı Wijewardene, saldırganlardan birinin İngiltere’de okuduktan sonra Avustralya’da yüksek lisans yaptığını, bombaları patlatan dokuz saldırgandan birinin ise kadın olduğunu söyledi.

“Saldırı önceden biliniyordu”

Reuters’ın konuştuğu Sri Lankalı bir güvenlik yetkilisi ve Hint bir hükümet yetkilisine göre, Hint istihbarat yetkilileri, saldırılardan sadece iki saat önce Sri Lankalı makamlara kiliselere saldırı yapılacağı uyarısında bulunmuş.

Başka bir Sri Lankalı yetkili ise Hintlerden saldırıdan sadece bir gün önce, 20 Nisan’da da bir uyarı geldiğini söylüyor.

Hint yetkililer ayrıca, 4-20 Nisan günleri arasında da benzer istihbaratın Sri Lanka makamlarına ulaştırıldığını söyledi. Kamu Teşebbüsleri Bakanı Lakshman Kiriella, “bazı üst düzey istihbarat yetkililerinin bilgileri bilinçli olarak gizlediklerini” öne sürdü.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Üç şehirde altı ayrı mekâna yönelik düzenlenen terör saldırılarını Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlenmişti. Örgüt saldırıları üstlendiğini ilk önce yayın organı Amaq’ta duyurmuş, ardından da uzun bir açıklama eşliğinde bombacıların kod isimlerini ve IŞİD bayrağı önünde çekilmiş görüntülerini yayınlamıştı:

IŞİD’in paylaştığı görüntülerde, yedi intihar eylemcisi (yüzleri kapalı) ile grubun lideri (yüzü açık olan kişi), “Müminlerin Emiri” olarak niteledikleri Ebu Bekir El Bağdadi’ye bağlılık yemini ediyor. Savunma Bakanı Wijewardene, kiliselerdeki Paskalya ayinleri ile otelleri hedef alan saldırıların, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarının intikamını almak için düzenlendiğini de ileri sürmüştü.

Saldırganlardan birinin kiliseye gelişi ise şöyle görüntülenmişti:

https://twitter.com/SRILANKA247/status/1120428751450509314?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1120428751450509314&ref_url=https%3A%2F%2Fmedyascope.tv%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D100611%26action%3Dedit

Saldırılarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümü Sri Lanka vatandaşı. Kurbanların 38’i yabancı, aralarında iki de Türk var. Saldırıların ardından ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Geceleri için ilan edilen sokağa çıkma yasağı da devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.